Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa ei ole ennen ollut näin lämmintä näin myöhään syksyllä – lämpöennätys rikki noin 25 mittausasemalla

Noin 25 mittausasemalla on tehty tänään asemakohtainen marraskuun lämpöennätys. Suomessa ei ole koskaan aiemmin mitattu näin korkeita lämpötiloja näin myöhään syksyllä, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Lämpötila on noussut maan eteläosissa laajasti vähintään noin 13 asteeseen.

Tuovisen mukaan on poikkeuksellista, että lämpöennätyksiä rikotaan samana päivänä näin laajasti.

– Usein kun ennätyksiä rikotaan, se on yksi tai muutama asema, Tuovinen sanoo.

Tämän päivän lämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan tyypillisiä syyskuun loppupuolelle.

Lämpimintä tänään oli Ahvenanmaalla, jossa Jomalan Jomalbyn mittausasemalla mittari nousi 15,1 asteeseen ja Maarianhaminan lentoasemalla 14,9 asteeseen.

Asemakohtaisia lämpöennätyksiä on rikottu tänään muun muassa Hangossa, Helsingissä, Kouvolassa, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Pohjoisin ja itäisin paikka, jossa marraskuun lämpöennätys rikkoutui, on Joensuu.

Suurella osalla asemista mittaushistoria ulottuu vähintään 1960-luvulle.

Marraskuun kaikkien aikojen lämpöennätystä tänään ei kuitenkaan rikottu. Se tehtiin 6. marraskuuta 2020, kun Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin 16,6 astetta.

Tuulenpuuskat katkovat sähköjä idässä

Ennätyslämmin sää liittyy voimakkaaseen, kuivaan föhn-tuuleen. Päivä onkin ollut paikoin hyvin tuulinen.

Rannikolla pääkaupunkiseudun tuntumassa on mitattu kovimmillaan tuulenpuuskia, joiden voimakkuus on 18–20 metriä sekunnissa.

Savo-Karjalan ja Kainuun alueella on mitattu paikoin myrskypuuskia. Korkein mitattu hetkellinen tuulennopeus oli Sotkamon Tuhkakylän 25,3 metriä sekunnissa. Siilinjärvellä Kuopion lentoasemalla tuulenpuuskat ylsivät jopa 22,7 metriin sekunnissa ja Liperissä Joensuun lentoasemalla 21,9 metriin sekunnissa.

Kovat tuulenpuuskat ovat näkyneet myös Itä-Suomeen painottuvina sähkökatkoina. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan noin 5 500 asiakasta noin 50 kunnassa oli ilman sähköä lauantai-iltana kahdeksan jälkeen. Sähköjä oli poikki erityisesti Kainuussa, Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalassa.

Kovimmat tuulet olivat Tuovisen mukaan alkuillasta siirtymässä Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kova tuuli vaikeuttaa myös junaliikennettä. Rataliikennekeskus tiedotti illalla kahdeksan jälkeen, että kova tuuli on kaatanut puita radalle Kesälahden ja Kiteen välillä ja vahingoittanut sähkörataa. Henkilöjunia on jouduttu korvaamaan linja-autoilla, eikä häiriön pituudesta ole vielä arviota.

Myös Kuopion ja Siilinjärven välillä puita kaatui sähköradalle, ja Helsingin ja Oulun välillä oli vuoroja myöhässä. Kuopion ja Siilinjärven välinen vaurio on jo korjattu, ja liikenne on palannut normaaliksi.

Ensi viikolla painutaan pakkaselle

Huomenna sää viilenee muutamalla asteella, mutta edelleen on vuodenaikaan nähden hieman keskimääräistä lämpimämpää, Tuovinen sanoo. Myös tuulet talttuvat hieman.

– Jos tänään oli 6–10 astetta normaalia lämpimämpää, huomenna on sitten enää muutama aste normaalia lämpimämpää, Tuovinen sanoo.

Sunnuntaista on tulossa myös laajasti aurinkoinen. Idässä ja pohjoisessa on pilvisempää ja kylmempää kuin muualla maassa. Lapissa voidaan olla jo laajasti pakkasen puolella.

Maanantaista näyttää tulevan lauha ja pilvinen. Sen jälkeen sää kylmenee lähelle tavanomaisia lämpötiloja, ja edessä on usean vuorokauden heikkotuulisempi ja kylmempi jakso.

– Suuressa osassa maata ollaan suuri osa päivästä pakkasella, Tuovinen ennakoi ensi viikon loppupuolta.

-----

Juttua on korjattu klo 21.00: Korjattu sähkökatkojen määrää. Sähkökatkokartta näytti ilmeisesti väärää, liian suurta lukemaa aiemmin.