Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lampaita epäillään teurastetun lainvastaisesti ja julmasti vuosien ajan – syytteiden käsittely alkaa Pohjanmaan käräjäoikeudessa

Pohjanmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely laajassa jutussa, jossa lampaita epäillään teurastetun laittomasti ja tarpeetonta kärsimystä aiheuttaen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että lampaita epäillään teurastetun niin, että kuolemaan johtava verenlasku oli tehty eläville eläimille leikkaamalla kurkku auki ilman tainnutusta. Raaka lopettamistapa aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä.

Esitutkinnan perusteella noin 2 500 lampaan epäillään joutuneen teurastetuksi ilman tainnutusta. Laittomia teurastuksia epäillään tehdyn Pohjanmaan lisäksi myös muualla.

Lisäksi poliisi on epäillyt, että lampaanlihaa on myyty elintarvikkeiksi ilman valvontaa tai tarkastuksia. Rikollinen toiminta oli jatkunut vuosia, poliisi on kertonut.

Yle kertoi aiemmin, että jutussa olisi kyse laittomasti tehdyistä halal-teurastuksista. Muslimien uskonnollisten sääntöjen mukaan ruoaksi käytettävä eläin on teurastettava tietyllä tavalla.

Ruokaviraston mukaan eläinten teurastaminen uskonnollisista syistä niin, että eläimen verenlasku aloitetaan samanaikaisesti sen tainnuttamisen kanssa, on sallittu teurastamossa tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Teurastamon ulkopuolella, kuten maatiloilla tai muissa yksityisissä kiinteistöissä, lampaiden teurastus on sallittua ainoastaan siten, että lammas tainnutetaan ennen verenlaskua jollakin sallitulla menetelmällä, virasto sanoo.

Rikoshyöty yli 200 000 euroa

Rikosepäilyt heräsivät viranomaisten käytyä eräällä lammastilalla loppuvuodesta 2018. Aluehallintoviraston lisäksi Ruokavirasto teki asiassa tutkintapyynnön.

Poliisi epäilee, että laittomasti teurastettujen lampaiden lihaa on myyty elintarvikkeiksi ilman asianmukaista valvontaa tai tarkastuksia.

– Tutkintapyyntöjen perusteella oli syytä epäillä, että lampaita oli myyty tiloilta epävirallisille toimijoille -- Lampaan lihojen myynnin osalta rikoshyödyn on arvioitu olevan bruttona yli 200 000 euroa ja nettona yli 100 000 euroa, poliisi kertoi esitutkinnan valmistuttua kesäkuussa 2021.

Epäily törkeästä ympäristön turmelemisesta liittyy teurasjätteiden hävittämiseen. Jätteet olisi pitänyt toimittaa niille tarkoitettuun käsittelylaitokseen, mutta poliisin mukaan näin ole tehty. Näin on vältytty jopa kymmenientuhansien eurojen kuluilta, poliisi sanoi.

Esitutkinnassa poliisi kuuli epäiltynä erilaisiin rikoksiin yli 30 ihmistä, joista suurin osa on lammastilallisia.