Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasilian väistyvä presidentti Bolsonaro kehotti kannattajiaan olemaan tukkimatta teitä

Brasilian väistyvä presidentti Jair Bolsonaro on kehottanut kannattajiaan olemaan tukkimatta teitä mielenosoituksillaan ja osoittamaan mieltään muualla.

Sunnuntaina presidentinvaaleissa hävinnyttä Bolsonaroa kannattavat mielenosoittajat ovat tukkineet viime päivinä teitä ympäri maata. Mielenosoittajat eivät hyväksy oikeistopopulistisen Bolsonaron tappiota ja ovat vaatineet muun muassa maan armeijan väliintuloa.

– Haluan vedota heihin: poistakaa esteet tieltä, Bolsonaro sanoi myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Hän sanoo, ettei teiden tukkiminen vaikuta hänestä kuuluvan oikeutettuihin mielenosoituksiin. Esimerkiksi aukioilla järjestettävät mielenosoitukset ovat sen sijaan olleet hänen mukaansa tervetulleita.

Tiistaina Bolsonaro oli sanonut, ettei mielenosoittajien pitäisi käyttää "vasemmiston metodeja, jotka estävät vapaan liikkumisen". Bolsonaro totesi tuolloin teiden tukkimisen olevan seurausta vaalien aiheuttamasta "tuohtumuksesta ja epäoikeudenmukaisuuden tunteesta".

– Rauhanomaiset mielenosoitukset ovat aina tervetulleita, hän sanoi tiistaina.

Brasilian poliisin mukaan teitä tukkivien mielenosoitusten määrä oli vähentynyt keskiviikkona. Kun tiistaina teitä tukkivia protesteja oli 271, keskiviikkona niitä oli yli sata vähemmän.

Bolsonaron varapresidentti: Itku ei auta, olemme hävinneet pelin

Tiistaina Bolsonaro piti lyhyen puheen, jossa hän kertoi noudattavansa perustuslakia, muttei suoraan myöntänyt, että olisi hävinnyt sunnuntaiset vaalit. Hänen kansliapäällikkönsä vahvisti myös tuolloin Bolsonaron "valtuuttaneen" vallanvaihdoksen.

Bolsonaron reaktiota oli jännitetty, koska hän oli jo kuukausien ajan vihjaillut, että Brasilian sähköinen äänestysjärjestelmä mahdollistaisi vaalivilpin.

Sunnuntaina pidetyissä vaaleissa presidentiksi valittiin vasemmistolainen Luiz Inacio Lula da Silva, joka oli Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Lula sai vaalien toisella kierroksella 50,9 prosenttia äänistä, kun Bolsonaron äänisaaliiksi jäi 49,1 prosenttia.

– Itku ei auta, olemme hävinneet pelin, Bolsonaron varapresidentti Hamilton Mourao sanoi brasilialaislehti O Globon haastattelussa.