Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nord Stream -yhtiö kertoi löytäneensä merenpohjasta kaksi ihmisen aiheuttamaa kraatteria vaurioituneen kaasuputken vierestä

Nord Stream 1 -kaasuputkea operoiva yhtiö Nord Stream AG on kertonut alustavista löydöksistään kaasuputkivuotojen paikalla Itämerellä.

Yhtiön tutkimusalus saapui viime viikolla Ruotsin talousalueella sijaitsevalle vuotopaikalle tekemään tutkimuksia. Toinen vuotopaikka on Tanskan talousalueella, eikä Nord Stream -yhtiö ole vielä saanut pääsyä sinne.

Yhtiö kertoo löytäneensä merenpohjasta kaksi 3–5 metrin syvyistä kraatteria, jotka ovat ihmistoiminnan aiheuttamia. Kraatterit sijaitsevat 248 metrin päässä toisistaan.

Kraatterien välinen osuus kaasuputkesta on tuhoutunut, ja osia putkista on levinnyt ainakin 250 metrin säteelle.

Tanskan ja Ruotsin viranomaiset ovat jo aiemmin kertoneet tutkimustensa perusteella, että kaasuputkien vauriot aiheutuivat räjähdyksistä putkien lähellä. Räjähdykset aiheuttivat syyskuun lopussa laajoja vaurioita Nord Stream 1 ja 2 -putkiin. Ruotsi ja Tanska jatkavat edelleen todisteiden tutkimista, ja Ruotsi on kertonut tekevänsä lisää rikospaikkatutkintaa Itämerellä.

Nord Stream -yhtiön enemmistöomistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom.

Venäjä syytti viime viikolla Britanniaa sekaantumisesta kaasuputkien räjäyttämiseen. Lännessä taas moni epäilee Venäjän olevan sabotaasin takana.