Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Benjamin Netanjahun äärioikeiston kanssa tekemä liittouma vaalivoiton kynnyksellä Israelissa

Veteraanipoliitikko Benjamin Netanjahu oli keskiviikkoiltana vallan kahvaan palaamisen kynnyksellä, kun Israelin parlamenttivaaleissa oli laskettu 87 prosenttia äänistä. Tuloslaskennan ollessa kesken Netanjahun Likud-puolueen solmima liittouma äärioikeiston kanssa olisi voittamassa vaalit niukasti.

– Olemme lähellä suurta voittoa, Netanjahu sanoi tukijoilleen puolueensa vaalitilaisuudessa keskiviikkona.

Suurin vastustaja, hallitseva pääministeri Yair Lapid muistutti kuitenkin kannattajilleen Tel Avivissa, että mitään ei ole vielä päätetty. Hän jatkoi keskustalaisen Yesh Atid -puolueensa odottavan kärsivällisesti lopullisia tuloksia.

Israelilaisten useista vaaleista johtuvasta vaaliväsymyksestä huolimatta äänestysaktiivisuus nousi korkeimpaan prosenttiinsa sitten vuoden 2015. Virallisten lukujen mukaan 71 prosenttia käytti äänioikeuttaan.

Osapuolet kilpailevat koalitioenemmistöstä Israelin 120-paikkaisessa parlamentissa. Netanjahun mahdollista vaalivoittoa siivittää Itamar Ben-Gvirin johtama oikeistolaisten ja siionististen puolueiden vaaliliitto, joka oli ottamassa merkittävän vaalivoiton.