Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiovassa veden- ja sähkönjakelu on jälleen saatu kuntoon ohjusiskujen jäljiltä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa veden- ja sähkönjakelu on jälleen saatu toimintaan eilisten ohjusiskujen jäljiltä, sanoo Kiovan pormestari Vitali Klitshko.

Pormestari kertoi eilen, että Venäjän iskujen jälkeen 350 000 kotia oli ilman sähköä. Lisäksi 80 prosenttia kuluttajista kärsi vedenjakelukatkoista.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä laukaisi eilen yli 50 risteilyohjusta eri puolille maata. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh kutsui iskuja yhdeksi suurimmista Venäjän Ukrainan alueelle tekemistä pommituksista. Hän huomautti kuitenkin, että muun muassa lännen avulla parantuneen ilmatorjunnan ansiosta tuhot eivät olleet niin vakavia kuin olisivat voineet olla.

Kiovassa ennakkoon suunniteltuja sähkökatkoja jatketaan edelleen, koska Venäjän iskut ovat aiheuttaneet vajetta sähköverkkoon. Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt kuukauden sisään iskuja noin kolmannekseen maan sähkölaitoksista.

Venäjä jatkaa ukrainalaissiviilien siirtoja syvemmälle itään

Venäjä sanoo aikovansa siirtää kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää pois Hersonin alueelta Ukrainan vastahyökkäyksen vuoksi.

Venäjän miehittämän Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo sanoo, että noin 70 000 ihmistä Dneprjoen länsipuolelta tullaan siirtämään syvemmälle alueella tai Venäjälle.

Viime viikolla Venäjän hallinnon viranomaiset sanoivat, että 70 000 siviiliä on jättänyt kotinsa Dneprjoen itäpuolella. Maanantaina Saldo sanoi, että viimeaikaiset siirrot mahdollistavat Venäjän armeijan valmistautumisen puolustautumaan Ukrainan mahdollista hyökkäystä vastaan.

Ukrainan joukot valmistautuvat valtaamaan takaisin Venäjän miehittämän Hersonin kaupungin ja sitä ympäröivät alueet Etelä-Ukrainassa.

Ukraina on verrannut Venäjän tekemiä siviilien siirtoja Neuvostoliiton aikaisiin kansalaisten pakkosiirtoihin.

Kolme viljalaivaa lähti matkaan Ukrainan satamista

Kolme viljaa kuljettavaa rahtilaivaa on lähtenyt tiistaina Ukrainan satamista, sanoo kuljetuksia koordinoiva kansainvälinen keskus.

Sen mukaan alusten liikkeellelähdöstä on sovittu Ukrainan, Turkin ja YK:n edustajien kesken. Venäjän edustajia on informoitu asiasta, Istanbulista käsin toimivasta keskuksesta kerrotaan.

Turkki ilmoitti tiistaina, että maan presidentti Recep Tayyip Erdogan aikoo puhua tulevina päivinä Venäjän ja Ukrainan edustajien kanssa. Tavoitteena on palauttaa viljanvientisopimus takaisin voimaan.

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Tästä huolimatta Ukrainan satamista lähti eilen ainakin kymmenen viljankuljetukseen tarkoitettua laivaa. Venäjä on sanonut, ettei se voi taata alusten turvallista kulkua.