Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Korean poliisijohtajan mukaan väentungokseen vastaaminen oli riittämätöntä

Poliisin toiminta Etelä-Korean viimeviikkoiseen katastrofaaliseen väentungokseen vastaamisessa oli riittämätöntä, sanoo maan poliisin johtaja Yoon Hee-keun. Poliisijohtaja kertoo, että poliisi oli saanut väentungoksesta useita ilmoituksia, mutta tietoihin ei reagoitu riittävällä tavalla.

Tieto tilanteen vaarallisuudesta oli Yoonin mukaan tavoittanut poliisin jo ennen kuin onnettomuus tapahtui.

Väentungoksessa halloweenjuhlien yhteydessä kuoli yli 150 ihmistä ja monia loukkaantui. Uhrit olivat enimmäkseen teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia.

Tappava tungos syntyi pääkaupungissa Itaewonin kaupunginosassa, jonne kerrottiin kokoontuneen jopa 100 000 ihmistä halloweenjuhliin. Kaupunginosa sijaitsee lähellä entistä Yhdysvaltain sotilastukikohtaa ja on tunnettu baareistaan ja klubeistaan.

Koska kyseessä ei ollut virallinen tapahtuma, jolla olisi ollut nimetty järjestäjä, niin poliisi kuin paikallisviranomaisetkaan eivät olleet aktiivisesti hillitsemässä väkijoukkoja. Viranomaisten toimia on maassa kritisoitu laajalti onnettomuuden jälkeen.

Tiistaina maan sisäministeri pahoitteli tapahtunutta ensimmäisenä korkea-arvoisena viranomaisena.

– Ihmisten turvallisuudesta vastaavana ministerinä haluan käyttää tämän mahdollisuuden esittääkseni vilpittömät pahoitteluni tapahtuneesta, ministeri Lee Sang-min sanoi.

Välineet olisivat olleet olemassa

Tavanomaisesti Etelä-Korea toimii joukkojenhallinnassa varsin tehokkaasti. Esimerkiksi mielenosoituksissa saattaa olla paikalla enemmän poliiseja kuin osanottajia.

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol sanoi tiistaina, että maan on pikaisesti parannettava kykyään hallita joukkoja. Hän sanoi hallituksen kokouksessa, että ihmisten turvallisuus on tärkeää riippumatta siitä, onko tapahtumalla järjestäjää vai ei.

Arvostelijat ovat huomauttaneet, että välineitä valvontaan on jo olemassa, mutta niitä ei vain käytetty. Esimerkiksi Soulin kaupungin viranomaisilla on reaaliaikainen valvontajärjestelmä, joka hyödyntää kännykkädataa väkijoukkojen koon ennakointiin. Paikallismedioiden mukaan järjestelmä ei ollut lauantai-iltana käytössä.

Poliisin mukaan Itaewoniin oli lähetetty noin 140 poliisia halloweenjuhlien vuoksi. Paikallismedioiden mukaan toisella puolella kaupunkia koolla oli noin 25 000 ihmisen mielenosoitus, jossa oli paikalla noin 6 500 poliisia.

Myöskään Itaewonin kaupunginosan viranomaiset eivät järjestäneet turvahenkilöstöä. He kutsuivat halloweenjuhlaa "ilmiöksi" eikä festivaaliksi, joka edellyttäisi virallista suunnitelmaa väkijoukkojen hallitsemiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan katastrofi olisi ollut vältettävissä pienelläkin poliisien määrällä.