Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskus: Kivihiilen kulutus kasvanut kahdeksan prosenttia kuluvana vuonna

Kivihiilen kulutus on Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan kasvanut kuluvan vuoden tammi–syyskuussa kahdeksan prosenttia edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Kivihiiltä käytettiin teollisuuden polttoaineena sekä sähkön ja lämmön tuotantoon yhteensä 1 277 tuhatta tonnia.

Pitkän aikavälin suunta kivihiilen kulutuksessa on yhä laskeva. Tammi–syyskuussa kivihiiltä kulutettiin yli puolet vähemmän kuin 2000-luvulla keskimäärin. Kivihiiltä käyttävien laitosten määrä on jatkuvasti laskenut.

Kuluvan vuoden kasvu kulutuksessa näkyi päätoimisessa sähkön ja lämmön tuotannossa. Kivihiilivarastot olivat syyskuun lopulla reilun miljoona tonnia eli kolmanneksen pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Kulutus kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä seitsemän prosenttia ja toisella neljänneksellä 26 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kolmannella neljänneksellä kulutus sen sijaan laski seitsemällä prosentilla edellisvuodesta. Kulutus kasvoi eniten huhti- ja toukokuussa, 33 ja 39 prosenttia edellisvuoden samoihin kuukausiin verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan kulutuksen kasvun taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen vaikutukset energiamarkkinoihin sekä energian hintojen nousuun.

Kivihiilen tuonti Venäjältä Suomeen ja muihin EU-maihin päättyi vuoden 2022 elokuussa osana EU:n viidettä Venäjään kohdistuvaa pakotepakettia.

- - - - - - - -

Juttua korjattu klo 15.35 Kivihiilivarastot olivat reilun miljoona tonnia pienemmät, eivät tuhat. Kivihiiltä käytettiin yhteensä 1 277 tuhatta tonnia, ei 1 277 tonnia.