Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin sätti puheessaan länttä ja sanoi Venäjän puolustavan olemassaolonsa oikeutta

Venäjä yrittää "puolustaa olemassaolonsa oikeutta" lännen pyrkiessä "tuhoamaan" sen, sanoi presidentti Vladimir Putin venäläisen ajatushautomon Valdai-klubin tilaisuudessa torstaina.

Putin väitti myös lännen yrittävän pyyhkiä Venäjän pois poliittiselta kartalta.

Tulevasta vuosikymmenestä Putin ennusti vaarallisinta sitten toisen maailmansodan. Tilanne on hänen mukaansa "jossain määrin vallankumouksellinen".

Putinin mukaan länsi ei pysty "yksin hallitsemaan ihmiskuntaa", mutta "yrittää epätoivoisesti tehdä niin".

Länsi on tyrmännyt Venäjän väitteet Ukrainan likaisesta pommista

Puheessaan Putin toisti myös Venäjällä aiemminkin esitetyn väitteen, jonka mukaan Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Putin kehotti Kansainvälistä atomienergisjärjestöä (IAEA) lähettämään tämän takia delegaation tarkastamaan Ukrainan ydinvoimalat "mahdollisimman pian".

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Putin sanoi määränneensä puolustusministeri Sergei Shoigun soittamaan kollegoilleen ja kertomaan väitetystä Ukrainan suunnitelmasta.

Äskettäin Shoigu toisti syytökset likaisesta pommista muun muassa Ranskan, Yhdysvaltain, Britannian, Kiinan ja Intian puolustusministereille.

Ranska, Yhdysvallat ja Britannia torjuivat Venäjän väitteet. Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui väitteitä perusteettomiksi ja sanoi Nato-liittolaisten tyrmäävän ne. Hän myös lisäsi, että Venäjä ei saa käyttää väitteitään tekosyynä eskalaatioon.

Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä saattaa itse käyttää likaista pommia lavastetussa hyökkäyksessä mahdollisesti oikeuttaakseen tavanomaisten ydinaseiden käyttönsä.

Puheessaan Putin sanoi torstaina, että ydinaseiden käyttämisessä Ukrainassa "ei olisi meidän kannaltamme mitään mieltä – ei poliittisesti eikä sotilaallisesti".