Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STT:n tiedot: Maatalous ei saa uutta tukea torstain lisäbudjetissa

Torstaina eduskunnalle annettava lisätalousarvio ei STT:n tietojen mukaan sisällä maataloudelle ja elintarviketeollisuudelle hyvityksiä kohonneista kustannuksista. Tämä tarkoittaa erään hallituslähteen mukaan sitä, että tälle vuodelle tukia ei voi enää budjetoida.

Maataloudelle ja elintarviketeollisuudelle suunnatuista tuista ei ole syntynyt hallituksessa sopua. Keskusteluja on käyty, mutta tukien tarpeellisuudesta on tiettävästi yhä keskenään ristiriitaisia näkemyksiä.

Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu on kiristänyt yritysten ja kansalaisten arkea tänä vuonna. Maataloustuottajia edustava MTK ja ruokateollisuuden yrityksiä edustava Elintarviketeollisuusliitto ovat syksyn mittaan vaatineet sähkötukea kohonneiden energiakustannusten paikkaamiseksi.

Maataloudelle annettavaa tukea on pidetty tärkeänä myös hallituksen oikealla laidalla. Keskustan ja RKP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat Eeva Kalli ja Anders Adlercreutz kehottivat hallitusta tarttumaan asiaan Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa kuun puolivälissä. Puolueilla on nykyhallituksessa lähin kytkös viljelijöihin.

Maataloutta on tuettu aiemmin hallituksen päätöksellä, jonka mukaan maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveroa on alennettu määräaikaisesti tälle vuodelle. Sen lisäksi tänä vuonna on päätetty noin 300 miljoonan euron tukipaketista kotimaiselle ruoantuotannolle.

Saksa tuki isosti

Saksa julkisti lokakuun alussa 200 miljardin euron tukipaketin, jolla autetaan maan kotitalouksia ja yrityksiä selviytymään energian kallistumisesta. Saksan tukipakettia on myös kritisoitu mittavuutensa vuoksi, koska sen on pelätty voivan pahentaa inflaatiota.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti viime viikolla työryhmän laatimaan tilannekuvaa energiakriisin vaikutuksista eri toimialoihin ja yrityksiin. Arviointia tehdään muun muassa siitä, miten energian hinnannousu vaikuttaa yritysten kannattavuuteen. Työryhmältä odotetaan tuloksia marraskuun 11. päivänä.

Hallituslähteestä arvioidaan STT:lle, että on epätodennäköistä, että tämän seurauksena tulisi uusia yritystukia.