Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisten määrä kasvoi syyskuussa – työttömien määrä lähes ennallaan

Työllisiä oli syyskuussa 86 000 enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus. Työllisyysasteen trendiluku oli 73,8 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan työllisyysaste on historiaa katsoen korkea.

– Viimeksi se on ollut korkeampi 1990-luvun alussa ennen lamaa. Etenkin 55–64-vuotiaiden työllisyys on noussut, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Työttömien määrä pysyi lähes ennallaan. Heitä oli 189 000, mikä oli 2 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, laski hieman edellisvuoden syyskuusta ja oli nyt 6,7 prosenttia. Naisten työttömyysaste nousi hieman ja miesten työttömyysaste laski.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden määrä laski 32 400 henkilöllä. Syyskuussa ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 89 400. Kaikkiaan avoinna oli 171 500 työpaikkaa, mikä on 1 300 enemmän kuin vuosi sitten, ministeriö tiedotti.

Kuoppamäen mukaan tilanne on melko hyvä suhteessa talouden näkymiin, mutta työmarkkinat reagoivat suhdannekäänteisiin usein viiveellä.

– Työttömyysasteen loiva nousu huhtikuun jälkeen ja avoimien paikkojen määrän kasvun pysähtyminen kertovat talouden vastatuulien näkyvän myös työmarkkinoilla. Toisaalta avoimia työpaikkoja on edelleen runsaasti, ja työvoimapula on edessä seuraavan nousukauden saapuessa, Kuoppamäki sanoo.

Pitkäaikaistyöttömien eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleiden määrä väheni syyskuussa 19 500:lla vuodentakaisesta. Pitkäaikaistyöttömiä oli 89 900.

Työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski 88 000:lla. Kuluvan vuoden syyskuussa heitä oli 1 316 000.

Työllisten määrä kasvoi myös vuoden kolmannella neljänneksellä

Heinä-syyskuussa työllisiä oli keskimäärin 2 638 000, mikä oli 57 000 enemmän kuin vuoden 2021 vastaavana ajankohtana. Työllisten määrä kasvoi eniten ammatillisen, tieteellisen ja tekninen toiminnan toimialalla.

Työllisten tekemien työtuntien määrä kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.