Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin Ylen haastattelutunnilla metsäpolitiikan kiistasta: Hallitus arvioi, äänestääkö Suomi lopulta EU:n ennallistamisasetusta vastaan

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Ylen Radio Suomen haastattelutunnilla sunnuntaina hallituksen arvioivan sitä, tuleeko EU:n esitetystä ennallistamisasetuksesta lopullisessa muodossaan riittävän hyvä kannatettavaksi. Marinin mukaan Suomi äänestää vastaan, jos esitys ei ole riittävän hyvä Suomen kannalta.

– Se on tunnustettava, ettei Suomi pysty yksin EU:ssa asioita sanelemaan. Teemme yhteistyötä muiden kanssa ja pyrimme sisältöihin vaikuttamaan. Sitten lopulta meidän pitää ratkaista, onko esitys riittävän hyvä, voimmeko sitä tukea vai äänestämmekö sitä vastaan. Sekin on mahdollista, jos esitys ei lopulta ole riittävän hyvä, Marin sanoi.

Marinin mukaan metsäpolitiikka kuuluu yhä kansallisiin käsiin. Esitetyn EU-asetuksen tavoitteena on, että EU-maiden maa-alasta vähintään 20 prosenttia olisi ennallistamistoimien kohteena vuoteen 2030 mennessä.

Käytännössä se tarkoittaisi, että suuret määrät talousmetsiä palautettaisiin väkisin luonnontilaan EU:n sanelemana. Erityisesti oppositio katsoo, että asetuksen kustannukset Suomelle ovat kohtuuttomat ja nykymuodossaan se rajoittaa liikaa jäsenmaiden vapautta päättää omasta metsäpolitiikastaan.

"Ei ole salaisuus, että hallituksen sisällä eri painotuksia"

Asia on jakanut myös hallituspuolueita. Eduskunnan talousvaliokunnassa poikkeuksellisesti hallituspuolueet SDP, keskusta ja RKP asettuivat opposition kokoomuksen esityksen kannalle ja vastustivat komission esitystä nykymuodossaan – valtioneuvoston linjasta poiketen.

– Ei ole salaisuus, että hallituksen sisällä on erilaisia painotuksia mitä tulee metsien käyttöön. Itse pidän tärkeänä, että pidämme huolta luonnon monimuotoisuudesta ja parannamme luonnon tilaa. Samanaikaisesti olemme metsäinen maa ja taloutemme nojaa metsäteollisuuteen, myös tämä näkökulma on tärkeä, Marin sanoi.

Euroopan komission on tulkittu ennallistamisasetuksella tunkevan tontille, joka ei sille kuulu.

– Metsäpolitiikka mielestämme kuuluu kansallisiin käsiin. Hankaluus tulee siitä, että komissiolle ja EU:lle kuuluvat luonto- ja ilmastopolitiikka, ja niiden kautta pyritään tietysti vaikuttamaan metsäpolitiikkaan. On tärkeää tehdä selvä ero, Marin sanoi.

Pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta Helsingistä sunnuntaina lähetetyllä haastattelutunnilla pääministerille esittivät kysymyksiä sanomalehti Kalevan päätoimittaja Sanna Keskinen, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Keskusta pitää komission esitystä kohtuuttomana

Oppositiopuolue kokoomus on ilmoittanut tekevänsä välikysymyksen hallitukselle metsäpolitiikasta ja EU-vaikuttamisesta. Kokoomus syyttää hallitusta Suomen etujen unohtamisesta ja epäonnistuneesta EU-vaikuttamisesta.

Hieman ennen pääministerin haastattelutuntia valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) julkaisi metsäpolitiikasta oman mielipidekirjoituksensa, jossa hän korosti kantaansa, ettei ennallistamisasetus ole nykymuodossaan hyväksyttävissä.

Saarikon mukaan komission ehdotus on Suomelle kohtuuton. Hänen mukaansa ehdotukseen tulee edellyttää merkittäviä muutoksia ja Suomelle lankeavien kustannusten pienentymistä edessä olevissa neuvotteluissa. Sitä varten tarvitaan metsäisten EU-maiden yhteinen rintama, jossa Suomi voisi löytää tukea Ruotsin lisäksi esimerkiksi Portugalista.

– Oleellista on se, että Suomi pystyy löytämään metsäisten maiden välisen tiiviin yhteistyön. Metsäisten maiden koalitio on todella tärkeä. Komission esityksen muuttaminen tai torjuminen yksin ei onnistu, vaan tarvitsemme kaltaistemme maiden tukea, Saarikko kertoi STT:lle sunnuntaina.

Saarikon mukaan Suomen yhteisen linjan EU:ta kohtaan on oltava selkeä. Tässä asiassa sisäpolitiikan hallituspuolueiden ja opposition jakolinjoista on hänen mukaansa vain haittaa, kun kyse on asioista, jotka vaikuttavat kauas tulevaisuuteen yli hallituskausien. Harmoniaa ei tällä hetkellä näytä olevan edes hallituspuolueiden keskuudessa.

– Minusta tässä tapauksessa on paljon samankaltaisuutta kuin vuosi sitten syksyllä keskustellussa niin kutsutussa taksonomia-asetuksessa, jossa niin ikään hallituksen selkeää linjaa oli erittäin vaikea saada. Minun puolueeni linja on selkeä, mutta Suomen linjan muodostaminen näyttää olevan vaikeaa, Saarikko totesi hallitusyhteistyöstä.

Toissijaisuushuomautus jäi tekemättä, keskusta olisi ollut valmis

Toisin kuin Ruotsi, Suomi ei ole haastanut komission toimivaltaa asiassa muodollisesti toissijaisuushuomautuksen kautta. Saarikon mukaan keskusta olisi ollut tähänkin valmis. Toissijaisuusperiaate rajoittaa EU:n toimivaltaa asioissa, joissa jäsenvaltiot voivat itse tehokkaasti hoitaa asian paikallisesti.

– Kuuluvatko metsäpolitiikan linjaukset EU:lle laisinkaan? Meidän mielestämme ne ovat kansallisia päätöksiä, Saarikko sanoi STT:lle sunnuntaina.

Saarikon mukaan Suomen on ylipäätään hyvä havahtua siihen, että komission valta on kasvanut ja on välttämätöntä kiinnittää huomiota siihen, millaisia vaikuttamismahdollisuuksia komission esityksiin on olemassa. Saarikon mukaan hallituksen toimintakyky on rajoittunut asiassa sisäisten ristiriitojen vuoksi.

– Pääministeripuolue johtaa EU-politiikkaa, ja meidän kantamme ei ole tarpeeksi kirkas. Se pyöristyy turhaan pääministeripuolueen tasapainoillessa hallituksen eri ryhmittymien välillä, Saarikko sanoi.

Saarikko korostaa, että keskusta ei ole asiassa asettumassa metsäteollisuuden puolelle ja luonnonsuojelua vastaan. Ministeri kertoo pitävänsä itsestään selvänä, että luontokato on aikamme suurimpia haasteita. Saarikon mukaan Suomi ja suomalaiset metsänomistajat ovat hoitaneet metsiään hyvin.

– Kysymys ei ole siitä, että tässä asetuttaisiin metsäteollisuuden puolelle ja luontoarvoja vastaan. Me olemme sekä luontoarvojen että teollisuuden puolella. Sitä vastaan olemme, että komissio ottaa itselleen päätöksentekovallan asiassa, joka ei sille kuulu, Saarikko sanoi.