Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouskriisin keskellä kärvisteleviä brittejä poliittinen draama ei huvita – "Moni kokee, että Britannia nähdään naurettavana"

Samalla kun brittipolitiikan vauhdikkaat käänteet aiheuttavat ihmetystä ja huvitustakin maailmalla, monia tavallisia kansalaisia tilanne Britanniassa ei naurata.

Brittien sietokyky on ollut jo valmiiksi koetuksella, sanoo Skotlannin Glasgow'ssa asuva, johtajana E2 Tutkimuksessa toimiva asiantuntija Mari K. Niemi STT:lle. Ensin koronapandemian, sitten Ukrainan sodan ja nyt talouskriisin vuoksi.

Ruoan ja energian hinta on noussut Britanniassa hurjaa vauhtia. Niemen mukaan kansalaisten näkökulmasta poliittinen draama tuntuu kaoottiselta ja pelottavaltakin tilanteessa, jossa monet kaipaisivat vakautta. Sellaista vain kuuden viikon jälkeen pääministeripestinsä jättävän Liz Trussin politiikka ei tarjonnut.

– Tämä tulee niin lähelle ihmisten arkea. Kansalaiset pohtivat, onko heillä varaa ostaa ruokaa ja lämmittää asuntojaan. Ihmiset ovat todella vihaisia, ja huoli toimeentulosta nousee esille monissa arkipäivän keskusteluissa, Niemi sanoo.

Tilanne on ollut erityisen vaikea heille, joilla ei muutenkaan ole taloudellista liikkumavaraa. Britanniassa moni elää minimipalkalla, Niemi muistuttaa.

– Sitten sen päälle tulee kriisi, joka heittää asuntolainojen korot aivan hurjalle kierteelle ja punnan kurssi sukeltaa.

Osa briteistä kokee myös, että Britannia on häpäisty.

– Britannia on suurvalta, ja nyt ihmiset kokevat, että maan maine ja luotettavuus on heikentynyt. Tässä nähdään siis monta kärsijää: kansalaiset, valtion talous ja maan maine ja uskottavuus.

– Moni kokee, että Britannia nähdään naurettavana ja että nyt tarvitaan henkilö, joka pystyy vakauttamaan tilanteen, hän sanoo.

Tekeekö tunteita jakava Boris Johnson paluun?

Niemen mukaan seuraavaksi pääministeriksi on ollut esillä julkisuudessa erityisesti kolme nimeä.

Niistä ensimmäinen on nyt eroavalle pääministerille Liz Trussille konservatiivien puheenjohtajakisan syyskuussa hävinnyt ex-valtiovarainministeri Rishi Sunak.

- Häntä puoltaa se, että hän ennakoi talouden kaaoksen. Hän varoitti Liz Trussia, että jos alat toteuttaa lupaamiasi asioita, kaaos on luvassa. Ja siinä hän oli oikeassa, Niemi sanoo.

Toisena mahdollisena kandidaattina pidetään parlamentin alahuoneen johtajaa Penny Mordauntia, joka antoi puolueen viimeisimmässä puheenjohtajakisassa vahvan näytön, vaikka ei loppukisaan yltänytkään.

– Ja kolmantena on tietenkin ex-pääministeri Boris Johnson. Nyt aika nopeasti nousi keskusteluun, pitäisikö hänen tulla takaisin, vaikka ei hän edes kauan ehtinyt olla pois, Niemi sanoo.

Johnson väistyi virallisesti pääministerin paikalta vasta viime kuussa.

Johnson on tunteita jakava hahmo. Toiset kokevat hänet entisenä pääministerinä turvalliseksi valinnaksi, toiset epäluotettavaksi.

– Samalla kun toiset halveksuvat ja pitävät häntä epäluotettavana hahmona, samalla hän on saanut kiitosta esimerkiksi koronapandemian hoidosta ja rokotteiden jakelusta.

Johnson joutui kautensa aikana erilaisten kohujen keskelle. Yksi niistä oli, kun Johnsonin virka-asunnolla järjestettiin koronarajoitusten aikana juhlia.

– Vaikka Johnson kärsikin juhlimiskohusta, hänellä on sen tyyppisiä kannattajia, jotka antavat anteeksi tällaiset kohut, Niemi kuvaa.

Historiallisen epäsuosittu puolue ei halua nyt vaaliuurnille

Trussin seuraajaehdokkaita voi olla enintään kolme, sillä ehdokkailla on oltava vähintään 100 kansanedustajan tuki. Valinta voi olla tiedossa jo alkuviikosta, viimeistään ensi perjantaina.

Ennenaikaisia vaaleja Niemi pitää epätodennäköisinä, mutta ei mahdottomina. Konservatiivipuolue pyrkinee ne kuitenkin välttämään hinnalla millä hyvänsä.

Tuoreen kannatuskyselyn mukaan konservatiivipuolueen suosio on alempana kuin kertaakaan mittaushistoriassa. People Pollingi n gallupin mukaan vain 14 prosenttia briteistä äänestäisi konservatiiveja, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Keskeinen epäsuosion syy on ollut talouspolitiikka. Trussin syyskuinen ilmoitus velalla rahoitettavista mittavista veronalennuksista aiheutti markkinoilla kaaoksen, joka pakotti hänet perääntymään suunnitelmistaan ja johti lopulta hänen eroonsa.

– Moni on ollut pöyristynyt siitä, että samalla kun moni kamppailee perustoimeentulonsa kanssa, meille tarjotaan veronalennuksia rikkaimmille ja vielä velkarahalla, Niemi summaa kansalaisten tuntoja.

Lisäksi moni konservatiivipuolueen vanha äänestäjä on Niemen mukaan kyllästynyt konservatiivipuolueen ympärillä velloviin kohuihin ja poliittiseen sirkukseen.

Niemi uskookin, että konservatiivit toivovat uuden johtajan nopeaa valintaa, jotta julkinen paine ennenaikaisista vaaleista ei kasvaisi.

– Samalla he toivovat, että tilanne saataisiin rauhoitettua ja vaaleihin mentäisiin vahvan johtajan johdolla, hän sanoo.