Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi venäläispommikonetta kävi Alaskan ilmatilan lähistöllä maanantaina – ei pidetä uhkana

Kaksi Venäjän Tupolev Tu-95 -pommikonetta lensi lähelle Alaskan osavaltion niin kutsuttua ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykettä maanantaina, Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus (NORAD) ilmoitti tiistaina lausunnossaan.

Koneet eivät lentäneet kuitenkaan Yhdysvaltain tai Kanadan varsinaiseen ilmatilaan, NORAD ilmoitti lähettäneensä kaksi Yhdysvaltain F-16-hävittäjää tunnistamaan ja kohtaamaan pommikoneet.

Ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeet ulottuvat valtion ilmatilan ulkopuolelle ja sisältävät alueen, jolla valtio tunnistaa, paikantaa ja ohjailee lentokoneita kansallisen turvallisuuden puitteissa. Vyöhykkeillä ei ole kansainvälisen oikeuden perustaa, mutta aluerikkomus vyöhykkeellä voidaan katsoa aggressioksi.

NORAD ilmoitti, että Venäjän toimintaa ei pidetä uhkana tai provokatiivisena. Venäläiskoneet käyvät satunnaisesti Alaskan ilmatilan lähellä, ensimmäinen tämän vuoden vierailu tapahtui 12. elokuuta.

Jännitteet Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä ovat kuitenkin kiristyneet viime aikoina Ukrainan sodan vuoksi.