Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian pääministeri on vielä Liz Truss, mutta kuinka pitkään

Britannian poliittinen ja taloudellinen kriisi horjuttaa vakavasti pääministeri Liz Trussin asemaa vain runsas kuukausi sen jälkeen, kun hän aloitti tehtävässään.

Maanantaina Truss joutui pyytämään anteeksi sekasortoon johtaneiden talousuudistussuunnitelmiensa toteutustapaa. Uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui ensi töikseen valtaosan Trussin hallitusohjelman alkuperäisistä veronalennusaikeista.

Tämä oli välttämätöntä, ja Hunt teki, mitä tämän piti tehdä, arvioi Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

– Moni tärkeistä asioista toteutui eilen. Täysin epärealistisia veronalennussuunnitelmia otettiin takaisin tai peruttiin kokonaan. Nyt olisi tärkeää miettiä, mistä ja millaista kasvua saadaan tulevia vuosina.

Korhonen kiinnittää huomiota markkinoiden reaktioon Trussin epärealistiseksi osoittautunutta budjettiesitystä kohtaan, joka muun muassa horjutti maan valuuttaa puntaa.

– Me emme ole aivan vähään aikaan nähneetkään kehittyneessä teollisuusmaassa, puhumattakaan G7-maasta, näin nopeaa ja voimakasta reaktiota vaikkapa korko- ja valuuttamarkkinoilla.

G7-maihin kuuluvat Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa sekä Yhdysvallat.

Britannian EU-eron seurauksia

Trussin kujanjuoksu on pidemmän kehityksen tulos. Maa äänesti kesällä 2016 EU-jäsenyydestä. Sen seurauksena Britannia on eronnut Euroopan unionista ja joutunut EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle, jonka hintaa maksetaan koko ajan. Trussin veropolitiikka on osa sarjaa, jossa maan johtajat tarjoavat helppoja ratkaisuja erittäin vaikeisiin kysymyksiin.

Suomen Pankin Korhonen arvioi, että nyt on päädytty jo vuoden 2016 brexit-äänestyksestä alkaneeseen ja Britannian EU-eroon johtaneen prosessin huipentumaan.

– On populistisesti kerrottu, miten monimutkaisia asioita ratkaistaan yksinkertaisilla tempuilla. Brexit-valheet ovat ehkä viimeistään paljastuneet siksi, mitä ne olivat, eli huijaukseksi ja sumutukseksi.

Olipa Britannian johdossa kuka tahansa tai mikä tahansa puolue, EU-eron jäljiltä maa on väistämättä ulkokehällä.

– Niin kauan kuin Britannia on Euroopan sisämarkkinoiden ulkopuolella, Britannian tuottajat ja yritykset ovat alakynnessä monessa suhteessa sisämarkkinoilla oleviin tuottajiin verrattuna. Jonkinnäköinen ratkaisu siihen taloudelliseen integraatioon EU:n kanssa olisi hyvä löytää. Tähän mennessä on menty puhdasotteisella brexit-linjalla, ja se ei ole niin hyviä tuloksia näyttänyt tuottavan, Korhonen sanoo.

Anteeksipyyntö virheistä

Pääministeri Truss sanoi myöhään maanantaina BBC:n haastattelussa uskovansa edelleen suuren kasvun ja matalien verojen talousmalliin, mutta hän painotti, että tärkeintä on taloudellinen vakaus.

– Haluan kantaa vastuun ja pyytää anteeksi tehtyjä virheitä. --- Menimme liian pitkälle ja liian nopeasti.

Britannian mediassa pahoittelulle ei juuri ole annettu arvoa. Maanantaina ja tiistaina pääministerin talousohjelman U-käännöstä luonnehditaan esimerkiksi Guardianissa yhdeksi modernin ajan politiikan historian hämmästyttävimmäksi. Osassa medioita pohditaan, kuka maata oikein johtaa, pää- vai valtiovarainministeri. Aina ärhäkkä Sun-lehti kutsuu Trussia haamupääministeriksi ja kirjoittaa, että Truss takertuu valtaan samalla kun epätoivoinen konservatiivipuolue ei tiedä, miten Trussista päästäisiin eroon ja kuka hänet korvaisi.

Trussin suosio on mielipidemittauksissa alhaalla ja on viime aikoina pudonnut jyrkästi. Ainoastaan joka kymmenennen britin mielipide pääministeristä on myönteinen, selviää tutkimus- ja analytiikkayhtiö YouGovin tiistaina julkistamista tiedoista.

Nyt jo entinen valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng joutui lähtemään hallituksesta, kun Truss yritti rauhoitella yhä kaoottisemmaksi käyvää tilannetta. Kwartengin potkuja on yleisesti arvioitu Trussin tavaksi pelastaa omaa asemaansa. Trussia on moitittu siitä, että hän antoi kenkää ministerille, joka ainoastaan toteutti esimiehensä eli pääministerin tahtoa ja ohjelmaa.

Pyrkiessään Boris Johnsonin seuraajaksi Truss kampanjoi velkarahoitteisilla veroalennuksilla, jotka aiheuttivat muun muassa punnan arvon vajoamisen ennätyksellisen alas verrattuna dollariin ja merkittävää epävarmuutta markkinoilla. Jo johtajakilvan aikana Trussin vastaehdokas, entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak kutsui Trussin esittämiä alennuksia vastuuttomiksi.

Päivät, viikot vai kuukaudet

Pääministerin puolustajat vakuuttavat, että Truss on tehnyt tärkeitä päätöksiä kansakunnan eduksi, mutta maanantai-iltana pääministerin omasta puolueestakin kuultiin kriittisiä puheenvuoroja, joista osassa vaadittiin jo julkisesti pääministerin eroa.

Trussin asema horjuu niin voimakkaasti, että poliittiset kommentaattorit Britanniassa eivät enää pohdi, joutuuko pääministeri eroamaan, vaan sitä, milloin tämä tapahtuu. Osa politiikan arvioitsijoista puhuu päivistä, osa viikoista, osa kuukausista, mutta pitkää pääministerikautta ei juuri ennakoida.

Pääministeri Truss joutui ankaran arvostelun kohteeksi maanantaina pikaisesti järjestetyllä parlamentin alahuoneen kyselytunnilla. Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Keir Starmer ilmoitti Britannian olevan pääministerin itsensä aiheuttamassa talouskriisissä, jonka hinnan maksavat tavalliset työtätekevät britit. Oppositio luonnehtikin hallituksen poukkoilevaa toimintaa muun muassa irvokkaaksi kaaokseksi.

Eräissä puheenvuoroissa todettiin, että koronapandemia ei onnistunut tuhoamaan Britannian taloutta, mutta sen sijaan se onnistuu konservatiivihallitukselta.

Truss ei ollut vastaamassa kritiikkiin, vaan kävi istuntosalissa vasta myöhemmin, eikä tuolloinkaan käyttänyt puheenvuoroja. Trussin poissaolo sai kansanedustajat kysymään toistuvasti, missä pääministeri on ja miksi hän ei ole vastaamassa kansanedustajille.

Palatsissa, pöydän alla vai kissanhiekkalaatikolla

Alahuoneessa pohdittiin jo toiveikkaaseen sävyyn, olisiko pääministeri mahdollisesti Buckinghamin palatsissa. Tällä viitattiin muodollisuuteen, jossa väistyvä pääministeri käy esittämässä eronpyyntönsä kuningattarelle tai kuninkaalle.

Trussin epäiltiin reippaaseen brittityyliin myös piiloutuneen pöydän alle ja pelkäävän jo omaa varjoaankin ja vain toivovan, että kaikki vaikeudet katoaisivat.

– Pääministeri ei ole pöydän alla, vastasi alahuoneen johtaja, konservatiivien eli pääministerin puoluetoveri Penny Mordaunt.

Trussin poissaolon syyksi kerrottiin kiireelliset ja välttämättömät syyt, joita ei kuitenkaan tarkemmin yksilöity.

Alahuoneen älämölö ja huutelu yltyi välillä niin kovaksi, että puhemies ilmoitti, että ei enää kuule, mitä puhujat sanovat.

– Jos minä en kuule, ei kuule Britannian kansakaan.

Keskusteluun osallistui myös pääministerin virka-asunnon Larry-kissa, jonka Twitter-tililtä tviitattiin pääministerin poissaolon syyksi, että tämä tyhjentää Larryn kissanhiekka-astiaa. Larry myös totesi Trussin olevan entinen pääministeri, mutta tämä ei vain itse tiedä sitä vielä.