Britanniassa uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt romutti tänään lähes kaikki pääministeri Liz Trussin aiemmin lupaamat veronalennukset. Huntin taloussuunnitelman tavoitteena on rauhoitella markkinoita.
Huntin hylkäämien lupausten listalla on muun muassa tuloveron perustason lasku 20 prosentista 19:ään, kertoi yleisradioyhtiö BBC.
Hunt puuttui myös kotitalouksien energiatukeen. Kun aiemmin tuen sanottiin kestävän kaksi vuotta, nyt tukea luvataan vain ensi huhtikuuhun asti, jolloin sitä on luvattu tarkastella uudelleen.
Suomen aikaa iltaseitsemän maissa BBC kertoi Huntin olevan avoin myös windfall-veroille, joita Liz Truss on vahvasti vastustanut.
Muutama tunti sen jälkeen, kun Hunt kertoi veronalennusten perumisesta, punnan arvo nousi yli kaksi prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden ja reilun prosentin suhteessa euroon.
Trussin ja perjantaina potkut saaneen Huntin edeltäjän Kwasi Kwartengin ilmoittamat veronalennukset aiheuttivat punnan arvon vajoamisen ennätyksellisen alas verrattuna dollariin.
Hunt nimitettiin valtiovarainministeriksi perjantaina sen jälkeen, kun Kwarteng oli erotettu pestistä vain runsaan kuukauden jälkeen.
"Yksi suurimmista nöyryytyksistä, mitä tämä maa on kokenut"
Britannian parlamentin alahuoneessa tänään käydyssä keskustelussa on kritisoitu kovasanaisesti pääministeri Trussia ja hänen johtajuuttaan.
– Se, mitä olemme nähneet viime kuukausina, on yksi suurimmista nöyryytyksistä, mitä tämä maa on koskaan kokenut. Se on suoraan seurausta nykyisen pääministerin agendasta, jonka hän esitti pienelle osalle ihmisiä, jotka äänestivät hänet pääministeriksi, latasi työväenpuolueen Angela Eagle BBC:n mukaan.
Liberaalidemokraattisen puolueen Sir Ed Davey taas roimi puheessaan konservatiivipuoluetta.
– Edellinen pääministeri murskasi yleisön luottamuksen hallitukseen. Nykyinen pääministeri on tuhonnut Britannian talouden. Sillä välin konservatiivien kansanedustajat ovat vain istuneet ja antaneet sen tapahtua.
Trussin pääministeripestin alku on ollut hankala
Pääministeri Truss on ollut vallassa vasta vähän yli kuukauden, mutta hänen hallituksensa valta horjuu jo nyt ja vaatimukset Trussin eroamisesta käyvät Britanniassa kuumana.
Ainakin neljä konservatiivipuolueen kansanedustajaa on julkisesti kehottanut Trussia eroamaan, ja lukuisat muut ovat kertoneet toimittajille, että Trussin toimikausi on käytännössä päättynyt. Truss ei kuitenkaan ole osoittanut merkkejä halukkuudesta erota.
Truss voisi menettää valtansa myös epäluottamusäänestyksen tai aikaistettujen parlamenttivaalien myötä, mutta näitä vaihtoehtoja ei nähdä tässä vaiheessa kovin realistisina.
Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen sanoi viikonloppuna STT:lle, ettei hänen mukaansa olisi yllätys, jos maan konservatiivipuolueen johtaja vaihtuisi pian jo taas uudelleen.
Miettisen mukaan ongelmat kietoutuivat nimenomaan syyskuussa paljastetun budjetin ympärille. Siinä aliarvioitiin Miettisen mukaan Britannian julkisen talouden kestävyys sekä markkinoiden reaktio.
– Inflaatio on Britanniassa keskeinen ongelma. Trussin ideologisesti värittynyt pyrkimys lähteä alentamaan veroja tässä tilanteessa oli markkinoiden näkökulmasta virhe, Miettinen arvio
-----
Lähteenä myös uutistoimisto AFP