Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urakkaansa lopettelemassa ollut Capitol-komitea haluaakin kuulla vielä ex-presidentti Trumpia

Yhdysvalloissa kongressitalon valtausta tutkiva edustajainhuoneen komitea haluaa kuulla vielä maan edellistä presidenttiä Donald Trumpia.

Komitea on ollut hiljalleen paketoimassa tutkintaansa ja torstaisen istunnon oli uskottu olevan viimeinen ennen loppuraporttia. Pitkän kuulemisten sarjan kesällä järjestänyt komitea äänesti kuitenkin vielä sen puolesta, että Trump haastetaan kuultavaksi osallisuudestaan kongressitalon tapahtumiin. Yhdeksänhenkisessä komiteassa istuu seitsemän demokraattien ja kaksi republikaanien edustajaa.

Äänestyksen jälkimainingeissa Trump kritisoi komiteaa. Trump tuomitsi hänelle esitetyn haasteen ja kysyi, miksei häntä ole pyydetty todistamaan aiemmin. Lukuisten oikeushuolien keskellä tarpova liikemies kommentoi asiaa omalla Truth Social -kanavallaan.

– Miksi he odottivat aivan loppuun saakka, viimeisen kokouksensa viimeisiin hetkiin, Trump kysyi. Lisäksi hän väitti komitean ainoastaan jakaneen maata entisestään.

Trumpin kannattajat hyökkäsivät Capitol-kukkulalle viime vuoden tammikuussa juuri kun kongressitalossa oltiin vahvistamassa presidentti Joe Bidenin vaalivoittoa.

On epätodennäköistä, että Trump suostuisi todistamaan

Trumpilla on pahamaineinen kyky pitkittää kongressin tutkintoja ja muita oikeustoimia. Uutistoimisto AFP:n mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Trump suostuisi tarjoamaan todisteita komitealle.

Jos Trump jättäisi komitean vaateet noudattamatta, edustajainhuone voisi äänestää Trumpin halventaneen kongressia ja esittää suosituksen rikossyytteistä.

Tutkintakomitean esittämiä haasteita on ollut aiemmin vaikea panna täytäntöön. Ainoastaan Trumpin ex-neuvonantaja Steve Bannonin on tuomioistuimessa todettu syyllistyneen kongressin halventamiseen, koska hän ei ollut noudattanut komitean todistamisvaateita.

Yhdysvaltain kongressin eteen ei ole ikinä pyydetty istuvaa presidenttiä todistajaksi, mutta entisiä valtionpäämiehiä on piinapenkissä ollut.