Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitoksen vene upposi ja ruorimies hukkui – veneen päällikölle vaaditaan sakkoja

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina käsittely turmasta, jossa Rajavartiolaitoksen partiovene ajoi karille ja upposi. Onnettomuudessa kuoli yksi miehistön jäsenistä.

Turma sattui Loviisan edustalla juhannuspäivänä 2020, kun partiovene osui väyläalueen ulkopuolisessa matalikossa vedenalaiseen kiveen. Veneessä oli karilleajon aikaan kolmihenkinen miehistö: päällikkö, kansimies sekä 41-vuotias ruorimies, joka sai surmansa turmassa.

Partioveneen päällikköä syytetään palvelusrikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä. Syyttäjän mukaan vene kulki päällikön määräämällä tai hyväksymällä reitillä väyläalueen ulkopuolella, vaikka se ei ollut hälytys- tai muutoin kiireellisen tehtävän takia tarpeellista.

Lisäksi päällikkö oli luovuttanut navigointivastuun ruorimiehelle, vaikka tämä on Rajavartiolaitoksen merenkulkumääräyksen vastaista, haastehakemuksessa sanotaan. Syyttäjän mukaan myös aluksen asianmukainen tähystys oli laiminlyöty.

Syyttäjä vaatii päällikölle rangaistukseksi sakkoja. Toissijaisesti syyttäjä hakee päällikölle rangaistusta tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Päällikkö ei toimittanut käräjäoikeuteen kirjallista vastausta, josta selviäisi hänen kantansa syytteisiin.

Vene upposi minuuteissa

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) raportin mukaan vene upposi noin seitsemässä minuutissa pohjakosketuksen jälkeen.

Otkesin mukaan miehistö ei aluksi ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, vaan alkoi tyhjentää venettä tärkeimmistä varusteista. Kun viimeisiä tavaroita etsittiin ohjaamosta, ruorimies astui sisään ohjaamoon ja menetti tasapainonsa veneen äkillisen keikahduksen seurauksena.

– Pelastusyritysten aikana päällikkö yritti sinnikkäästi saada ruorimiehen ulos ohjaamosta. Päällikkö oli merkittävässä roolissa pelastusyrityksissä myös Rajavartiolaitoksen partioveneiden miehistöjen tultua paikalle, raportissa kerrotaan.

Otkesin mukaan päällikkö ja ruorimies olivat työskennelleet yhdessä toistakymmentä vuotta ja molemmat olivat kokeneita merivartijoita.