Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomalaisten liikunta väheni korona-aikana, Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi", tyttöjen asema on parantunut vain vähän

Koronapandemia näyttää vähentäneen suomalaisten liikkumista. Tämä selviää UKK-instituutin laatimasta Liikuntaraportti 2022:sta.

KunnonKartta-tutkimuksen mukaan työikäisten keskimääräinen askelmäärä pienentyi korona-aikana noin 400 askelta päivässä. Tiedot kerättiin tänä ja viime vuonna. Askelmäärä oli pienentynyt noin viidellä prosentilla, kun vertailukohteena oli ennen pandemiaa tehty tutkimus.

Liikuntaraportti 2022 kuvaa suomalaisten mitattua liikkumista, paikallaan oloa ja fyysistä kuntoa.

Rajavartiolaitoksen vene upposi ja ruorimies hukkui – veneen päällikön syytteitä käsitellään käräjillä

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely turmasta, jossa Rajavartiolaitoksen partiovene ajoi karille ja upposi Loviisassa kesällä 2020. Onnettomuudessa kuoli veneen ruorimies.

Yhtä ihmistä vastaan on nostettu syyte palvelurikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä. Helsingin Sanomien mukaan syytetty oli onnettomuushetkellä partioveneen päällikkö.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan miehistö ei aluksi ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, vaan alkoi tyhjentää venettä varusteista. Vene upposi noin seitsemässä minuutissa karilleajon jälkeen.

Mopoauton matkustaja kuoli kolarissa henkilöauton kanssa, henkilöauton kuljettajalle syyte taposta – käräjäkäsittely alkaa

Euran kuolonkolarin käsittely alkaa tänään Satakunnan käräjäoikeudessa. Heinäkuussa sattuneessa henkilöauton ja mopoauton kolarissa kuoli mopoauton matkustaja ja mopoauton kuljettaja loukkaantui vakavasti.

Poliisi mukaan turma sattui, kun henkilöauto lähti ohittamaan mopoautoa ja osui siihen. Mopoauto kaatui törmäyksen voimasta.

Henkilöauton kuljettajaa, 25-vuotiasta miestä, syytetään muun muassa taposta. Hän ei loukkaantunut kolarissa.

Presidentti Niinistö jatkaa Norjan-vierailuaan

Presidentti Sauli Niinistön virallinen vierailu Norjassa jatkuu tänään muun muassa tapaamisella puolustusministeri Björn Arild Gramin kanssa. Lisäksi ohjelmassa on vierailu Norjan parlamenttiin eli suurkäräjille, missä Niinistö tapaa ulko- ja puolustusvaliokunnan jäseniä.

Norja on lisäämässä merkittävästi puolustusmenojaan ensi vuonna Venäjän hyökkäyssodan takia.

Niinistön vierailu Osloon alkoi eilen, jolloin presidentti puhui Norjan ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa ja kävi kahdenkeskiset keskustelut pääministeri Jonas Gahr Stören kanssa.

Uutissuomalainen: Yli kolmasosa suomalaisista kannattaa asevelvollisuuden ulottamista myös naisiin

Asevelvollisuuden laajentamista myös naisiin kannattaa 35 prosenttia suomalaisista, ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia kertoi puolestaan vastustavansa asevelvollisuuden laajentamista. 21 prosenttia vastanneista ei ottanut asiaan kantaa.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi syyskuun puolivälissä tuhat ihmistä. Tulosten virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi" YK:n yleiskokouksessa

Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi" YK:n yleiskokouksessa maanantaina. Kokouksessa jäsenvaltiot keskustelevat päätöslauselmaluonnoksesta, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset.

Ukrainan YK-suurlähettiläs Serhi Kyslytsja kertoi avauspuheenvuorossaan oman perheensä joutuneen iskujen kohteeksi. Venäjä iski maanantaina useisiin kohteisiin Ukrainassa.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja ei suoraan puhunut tuoreista iskuista mutta puolusti ukrainalaisalueiden liittämistä.

Äänestystä päätöslauselmasta ei ole luvassa ainakaan ennen keskiviikkoa. (Lähde: AFP)

YK arvioi Venäjän iskujen siviilikohteisiin aiheuttavan lisää pakolaisuutta

YK odottaa Venäjän iskujen Ukrainan siviilikohteisiin aiheuttavan lisää pakolaisuutta etenkin Ukrainan sisällä. YK:n pakolaisasioiden korkea edustaja Filippo Grandi tuomitsi maanantaina tehdyt iskut ja arvioi, että sodasta on tulossa vaikeampi siviilien kannalta.

Yli seitsemän miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa helmikuussa. Jotkut ovat palanneet sittemmin takaisin Ukrainaan, mutta miljoonat ovat hakeneet turvapaikkaa EU-maista. Lisäksi miljoonat ovat joutuneet maan sisäisiksi pakolaisiksi.

Venäjän maanantaisissa iskuissa kuoli ainakin 14 ihmistä ja lähes 100 haavoittui. (Lähde: AFP)

Tyttöjen asema on parantunut vuosikymmenessä vain vähän, paljastaa raportti

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään kymmenettä kertaa tänään. Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut kymmenessä vuodessa vain vähän, kertoo lastenoikeusjärjestö Plan International tuoreessa raportissaan.

Raportti osoittaa, että lukuisat tekijät ovat hidastaneet ja jopa heikentäneet tyttöjen oikeuksien toteutumista. Takapakkia tyttöjen aseman parantumiseen ovat aiheuttaneet muun muassa koronapandemia, ilmastonmuutos, muut kriisit ja konfliktit sekä konservatiivisten, tasa-arvoa vastustavien liikkeiden vahvistuminen.

Britanniassa voi olla edessä "suuria ja kivuliaita" menoleikkauksia, varoittaa tutkimusinstituutti

Britanniassa voi olla edessä "suuria ja kivuliaita" julkisten menojen leikkauksia maan julkisen talouden korjaamiseksi, varoittaa johtava tutkimuslaitos Institute for Fiscal Studies (IFS). Näin käy, jos maan hallitus ei peru joitakin ilmoittamistaan veroleikkauksista.

Tuore valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng on jo perunut suurituloisten veroalennuksen, kun asiasta heräsi elinkustannuskriisissä kärvistelevässä maassa mittavaa arvostelua.

Pääministeri Liz Trussin hallituksen viime kuussa julkistama minibudjetti veroleikkauksineen sai aikaan paniikin julkisen velan valtavasta kasvusta, mikä muun muassa lähetti punnan arvon syöksylaskuun. (Lähde: AFP)

Harvey Weinstein taas oikeudessa – mahdollinen tuomio voi olla jopa yli satavuotinen

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin oikeudenkäynti alkoi maanantaina Yhdysvalloissa Los Angelesissa. Oikeudenkäynnin aluksi valitaan valamiehistö.

70-vuotias Weinstein istuu jo New Yorkissa 23 vuoden vankilatuomiota seksuaalirikoksista, ja Los Angelesissa häntä syytetään nyt 11 rikoksesta. Asianomistajina on viisi naista, ja epäillyt teot ajoittuvat vuosille 2004–2013.

Weinstein on kiistänyt syytökset.

Jos Weinstein todetaan syylliseksi kaikkiin syytekohtiin, tuomio voi olla yli satavuotinen. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän kaksi kuukautta. (Lähde: AFP)

Nottingham Forest katkaisi tappioputkensa ja nousi pois jumbosijalta

Sarjapaikastaan taisteleva Nottingham Forest sai viiden ottelun tappioputkensa poikki jalkapallon Englannin Valioliigassa maanantai-iltana. Forest pelasi kotonaan 1–1-tasapelin toista häntäpään joukkuetta Aston Villaa vastaan.

Nigerialainen Emmanuel Dennis puski kotijoukkueen avausmaalin vartin kohdalla. 37-vuotias entinen Englannin maajoukkuepuolustaja Ashley Young iski Villan tasoituksen kaukolaukauksella vain seitsemän minuuttia myöhemmin.

Forest nousi pisteen turvin Leicesterin ohi pois liigan jumbosijalta. Aston Villa on sijalla 16, sekin vain kolme pistettä putoamisviivan yläpuolella. (Lähde: AFP)