Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintujen syysmuutto etenee tavanomaiseen tahtiin – syyskuussa kurkia lähti ennätysmäisenä ryppäänä

Lintujen syysmuutto on sujunut melko tavanomaisessa aikataulussa, kertoo Birdlife Suomi -järjestö.

– Aika normaalilla aikataululla pääosin mennään. Tänä syksynä kurjilla oli ennätysmuutto, kun suuri osa lähti yhtenä päivänä, järjestön tiedottaja Jan Södersved kertoo STT:lle.

Pari viikkoa sitten arviolta yli 50 000 kurkea ylitti Uudenmaan yhden päivän aikana. Birdlife kertoi perjantaina tiedotteessa, että Vaasassa laskettiin vielä torstaina lähes 5 000 kurkea.

– Viimeiset viipyvät Suomessa, mutta pienistä määristä puhutaan enää, Södersved sanoo.

Birdlifen tiedotteen mukaan valtaosa arktisista valkoposkihanhista on jo edennyt Suomeen tai Suomen yli, mutta länsirannikolle kerääntyneet metsähanhet odottelevat vielä.

– Muista linnuista useimmat ovat jo lähteneet, mutta varsinkin räkättirastaita on vielä runsaasti liikkeellä, Södersved lisää.

"Niillä, jotka nyt ovat täällä, ei ole kiire mihinkään"

Myös sepelkyyhkyjen ja peippojen jälkijoukkoja on liikkeellä runsaasti, ja järripeipot kiertelevät suurina parvina. Tiaisten muutto pääsi Birdlifen mukaan vauhtiin lokakuun alussa.

Petolinnuista hiirihaukkoja on laskettu useana päivänä "satamäärin" etelärannikolla, Birdlife kertoo. Vaelluslinnuista närhiä liikkuu edelleen runsaasti.

Kohtalaisen lämmin syyssää tarkoittaa Södersvedin mukaan, että seuraava muuttoaalto antaa nyt odottaa itseään.

– Kun seuraavan kerran tulee pohjoinen viileä virtaus, niin nähdään taas vähän enemmän muuttoa. Niillä (linnuilla), jotka nyt ovat täällä, ei ole kiire mihinkään, Södersved kuvaa.

– Kun mennään vähän pidemmälle syksyyn, niin nähdään, miten viimeisten muuttajien lähtö ajoittuu.