Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | NYT: Yhdysvaltalaistiedustelu uskoo Ukrainan hyväksyneen Darja Duginan salamurhan, yliopistojen vastinrahakeräyksestä yli 70 miljoonaa, Euroopan poliittinen yhteisö Prahassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Krista Kiuru palaa peruspalveluministeriksi

Perhe- ja peruspalveluministeri vaihtuu tänään, kun Krista Kiuru (sd.) palaa vanhempainvapaalta. Kiurua tuurasi tehtävässä kansanedustaja Aki Lindén (sd.), joka vaihdoksen myötä jättää hallituksen.

Kiuru on vapaalla ollessaan hakenut Porin kaupunginjohtajan tehtävää ja on edennyt hakuprosessissa ehdokkaiden kärkikolmikkoon.

Porin kaupunginvaltuuston odotetaan valitsevan uuden kaupunginjohtajan marraskuun puolivälissä.

Tänään on sateinen ja tuulinen päivä

Tänään on sateinen ja tuulinen päivä, mutta ennakoidut myrskyt ovat väistyneet ennusteista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sadealue pyyhkäisee aamupäivällä koko maan yli. Tuulivaroituksia on annettu maan länsi- ja pohjoisosiin.

Iltaa kohti saderintaman ennakoidaan väistyvän, mutta perjantaille ja lauantaille on jälleen luvassa tuulivaroituksia ja ajoittaisia sateita eri puolille maata.

Lähipäivien päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 10–15 asteen paikkeilla. Lapissa on viitisen astetta viileämpää. Käsivarressa varoitetaan huonosta ajokelistä mahdollisten lumisateiden takia.

Uutissuomalainen: Yliopistot keräsivät yhteensä yli 70 miljoonaa euroa yksityisiä lahjoituksia

Suomalaisten yliopistojen vastinrahakeräys tuotti tällä kertaa yhteensä 70,1 miljoonaa euroa, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen mukaan eniten yksityisiä lahjoituksia keräsi Helsingin yliopisto, noin 11,5 miljoonaa euroa. Kakkossijalle ylsi Aalto-yliopisto 7,4 miljoonalla eurolla ja kolmanneksi Jyväskylän yliopisto 7,2 miljoonalla eurolla.

Edellisessä, vuosina 2014–2017 toteutetussa vastinrahakeräyksessä yliopistot keräsivät Uutissuomalaisen mukaan 129 miljoonan euron potin ja saivat sitä vastaan valtion vastinrahaa 150 miljoonaa.

Euroopan poliittinen yhteisö kokoontuu ensimmäistä kertaa Prahassa

Prahassa järjestetään torstaina ensimmäistä kertaa Euroopan poliittisen yhteisön kokous. Unionin jäsenmaiden johtajien lisäksi paikalla ovat edustajat 17:stä EU:n ulkopuolisesta maasta.

Poliittisen yhteisön kokoontumisen tavoitteena on edistää poliittista vuoropuhelua ja yhteistyötä sekä Euroopan turvallisuutta, vakautta ja vaurautta. Ohjelmassa on myös keskustelua taloudesta, energiasta ja ilmastosta.

Kokous edeltää EU-maiden johtajien epävirallista huippukokousta, joka järjestetään Prahan linnassa perjantaina. Huippukokouksissa määritellään EU:n toiminnan suuntaviivoja.

Zelenskyi: Ukraina vallannut takaisin kolme kylää Hersonin alueella

Ukraina on saanut vallattua takaisin kolme kylää Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan.

Eilen illalla asiasta kertoneen Zelenskyin mukaan kylät on vallattu venäläisjoukoilta takaisin edellisen vuorokauden aikana.

Ukrainan joukot ovat edenneet viime aikoina Hersonin ja Itä-Ukrainan Luhanskin alueella. Edellisessä iltapuheessaan Zelenskyi kertoi Ukrainan joukkojen vapauttaneen alkuviikon aikana jo suuren määrän kyliä ja kaupunkeja venäläisiltä.

Venäjän puolustusministeriön omista kartoistakin on näkynyt, että venäläisjoukot ovat menettäneet runsaasti alueita Ukrainassa.

New York Times: Yhdysvaltalaistiedustelu uskoo Ukrainan hyväksyneen Darja Duginan salamurhan

Yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset uskovat Ukrainan hallinnon olleen mukana hyväksymässä venäläisen mediapersoona Darja Duginan kuolemaan johtanutta pommi-iskua, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Tiedusteluviranomaisten mukaan Yhdysvallat ei osallistunut iskuun eikä olisi hyväksynyt sitä.

Dugina kuoli autopommi-iskussa Moskovassa elokuun lopulla. Räjähdyksen todellisena kohteena on epäilty olleen Duginan isä, venäläinen äärinationalistinen vaikuttaja Aleksandr Dugin.

Myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on syyttänyt Ukrainaa iskusta. Ukraina on kieltänyt osallisuutensa iskuun.

Pohjois-Korea laukaisi jälleen ohjuksia mereen

Pohjois-Korea on tehnyt jälleen ohjuslaukaisun kohti Japaninmerta, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap. Varhain torstaina tapahtuneesta laukaisusta kertoo Etelä-Korean asevoimien johto.

Japanin puolustusministeriön mukaan Pohjois-Koreasta laukaistiin todennäköisesti kaksi ballistista ohjusta, maan yleisradioyhtiö NHK kertoo.

Pohjois-Korea laukaisi tiistaina ballistisen ohjuksen Japanin yli. Laukaisua käsiteltiin YK:n turvallisuusneuvostossa keskiviikkona.

Pohjois-Korean ulkoministeriön mukaan tuoreet ohjuslaukaisut ovat vastareaktioita Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotaharjoituksiin alueella.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan tänään

Tänään julkistetaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja. Nimiveikkauksissa Nobelin saajaksi on pyörinyt muun muassa Salman Rushdie.

Palkinnonsaaja julkistetaan iltapäivällä kello kahdelta Suomen aikaa. Palkintojenjakojuhlallisuudet järjestetään joulukuussa Tukholmassa ja Oslossa.

Viime vuonna kirjallisuuden Nobelin sai tansanialaissyntyinen Abdulrazak Gurnah.