Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanskassa ennenaikaiset parlamenttivaalit marraskuussa

Tanskassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit marraskuun ensimmäisenä päivänä, kertoi pääministeri Mette Frederiksen keskiviikkona.

Uusista parlamenttivaaleista olisi ollut lain mukaan pakko ilmoittaa viimeistään kesäkuussa. Frederiksenin vähemmistöhallitusta tukeva Venstre kertoi kuitenkin taannoin, ettei se tue enää hallitusta, jos vaaleista ei ilmoiteta torstaihin mennessä.

Ennenaikaisten vaalien syynä on toissa vuonna alkanut niin sanottu minkkiskandaali. Tuolloin päätettiin, että maan kaikki minkit lopetetaan, koska osalla niistä oli korona.

Samassa yhteydessä Tanska päätti luopua minkkien tarhaamisesta kokonaan. Se oli ennen päätöstä Euroopan unionin suurin turkistarhausta harjoittava maa.

Päätös minkkien lopettamisesta on sittemmin todettu lainvastaiseksi. Pääministeri Frederiksenin on myös tapauksen tutkinnan seurauksena ilmestyneessä raportissa todettu johtaneen ihmisiä tarkoituksella harhaan perusteluillaan tarhauksen lopettamisesta.

Oppositio ei taannoin saanut riittävästi tukea virkasyytteelle Frederikseniä vastaan, joten tämä sai jatkaa hallituksen johdossa.

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan oikeisto ja vasemmisto ovat liki tasoissa eivätkä pysty yksinään saamaan enemmistöä parlamenttiin ilman Grönlannin ja Färsaarien edustajien tukea.

Tanskan vaalijärjestelmässä pääministeri saa päättää, milloin vaalit pidetään, kunhan niiden väli ei veny yli neljään vuoteen.