Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin nimesi johtajat Venäjän Ukrainasta laittomasti liittäneille alueille – alueiden kieleksi tulee venäjä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimennyt johtajat Ukrainan alueille, jotka Venäjä katsoo nyt kuuluvan itselleen.

Putin allekirjoitti samalla lain, jonka mukaan uudet alueet on hyväksytty Venäjään. Asia on esillä useissa venäläismedioissa.

Donetskin johtajaksi Putin nimitti Denis Pushilin, Luhanskin Leonid Pasetshnikin, Zaporozhjen alueelle Jevgeni Balitskin ja Hersonin johtajaksi Vladimir Saldon.

Venäjä tunnusti laittomasti liittämiensä alueiden asukkaat Venäjän kansalaisiksi. Alueelta paenneet asukkaat voivat palata kuukauden sisällä. Alueiden asukkaat saavat Tassin mukaan kuukauden aikaa myös luopua Venäjän kansalaisuudesta.

Mikäli alueella asuva haluaa passin, hänen on ”vannottava Venäjän federaation kansalaisen vala”. Alueista tulee Venäjän mukaan tasavaltoja, jotka ovat Venäjän alueita. Niille valitaan omat senaattorit, joista yksi saa paikan duuman ylähuoneeseen.

Ukrainan valuutta kelpaa vuoden loppuun ruplan rinnalla. Alueiden virallinen kieli on venäjä, mutta ukrainan kieltä ei kielletä ja sitä saa opiskella.

Alueiden ”siirtymäaika” Venäjään kestää vuoden 2025 loppuun. Venäjä puhuu alueiden yhteydessä ”yhdistämisestä” ja ”palauttamisesta”.

Venäjän mukaan Donetskin ja Luhanskin alue määrittyy vuoden 2014 rajojen mukaan, ”jotka on vahvistettu niiden perustuslaeissa”. Muuten rajat määritetään sen mukaan, mitkä "olivat sinä päivänä kun ne hyväksyttiin Venäjän federaatiossa".