Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU tukemassa irtautumista Venäjän fossiilisista polttoaineista 20 miljardilla – Suomen osuus ensitietojen perusteella 113 miljoonaa euroa

EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät tiistaina sopuun yhteensä 20 miljardista eurosta, joilla on tarkoitus tukea Venäjän fossiilisista polttoaineista irtautumista. Suomelle olisi ensitietojen perusteella kaavailtu 113 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministerit kokoustivat asiasta talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokouksessa Luxemburgissa. Eri maaryhmillä oli hyvin erilaisia käsityksiä siitä, kuinka näitä Repower EU -hankkeen varoja pitäisi jakaa.

Suomea enemmän rahoitusta olisivat saamassa maat, jotka nojaavat enemmän fossiilienergiaan.

Kansainvälisten ja rahoitusmarkkina-asioiden alivaltiosihteeri Leena Mörttinen valtiovarainministeriöstä kuvaili kokouksen jälkeen medialle saavutettua kompromissia. Hän sanoi Suomen nostaneen esityksessä esille, että energiaköyhyyttä oli nostettu aika lailla esiin jakautumisessa.

– Saimme sitten selvennystä, millä tavalla komissio tulkitsee sen. Ja hieman rauhaa sielulle, ettei siitä tule tällaista varsinaista tulonsiirtovälinettä, hän sanoi.

Repower EU on kaiken kaikkiaan massiivinen suunnitelma säästää energiaa, monipuolistaa energiantoimituksia ja nopeuttaa uusiutuvan energian käyttöönottoa. Komissio on arvioinut kokonaisuuden vaativan 210 miljardin euron investoinnit vuoteen 2027 mennessä.

Monimutkainen mekaniikka

Mörttinen kertoi tiistaina, että 20 miljardin euron jakautumisen mekaniikasta eri maille tuli laskutavaltaan monimutkainen. Varojen jakautumiseen vaikuttavat käänteisesti maan bruttokansantuotteen koko, investointihyödykkeiden hinnanmuutos sekä fossiilisten polttoaineiden osuus energian kokonaistuotannosta.

Lisäksi laskukaavaan lisättiin Mörttisen mukaan kattoja ja lattioita.

Yhteensä 20 miljardin euron paketista 15 miljardia euroa on tulossa EU:n innovaatiorahastolle kuuluvien päästöoikeuksien huutokauppatuloista ja 5 miljardia päästöoikeuksien myynnin aikaistamisesta kansallisista kiintiöistä.

Maanantaina euroalueen valtiovarainministerien kokouksessa Suomea edusti valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), mutta tiistaina hän ei päässyt osallistumaan kokoukseen.