Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liz Truss pitää kiinni Britannian markkinoita heiluttaneesta veroalesta – mutta myöntää esittelyn menneen pieleen

Britannian pääministeri Liz Truss pitää kiinni hallituksensa suunnitelmasta panna toimeen mittava veronalennus mutta myöntää, että suunnitelman esittelyä olisi pitänyt pohjustaa paremmin.

Truss sanoi BBC:n haastattelussa sunnuntaina, että päätös poistaa korkein 45 prosentin veroaste oli valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin. Siitä ei keskusteltu muun hallituksen kanssa, Truss kertoi.

Kwartengin esittelemässä minibudjetissa luvattiin velalla rahoitettavia veronalennuksia 45 miljardilla punnalla. Suunnitelma painoi punnan rajuun laskuun dollaria vastaan ja pakotti keskuspankin tulemaan hätiin tasapainottamaan markkinoita ostamalla valtionlainoja 65 miljardin punnan edestä. Valtion alijäämä oli valmiiksi mittava, joten markkinakorot singahtivat nousuun ja sijoittajat säikähtivät.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF puuttui tilanteeseen ja antoi harvinaisen tiukkasanaisen kannanoton, jossa se kehotti hallitusta harkitsemaan toimia uudelleen, koska velalla rahoitettavat veronalennukset vauhdittavat jo valmiiksi korkeaa inflaatiota ja pahentavat tuloeroja.

Keskuspankki, Bank of England, joutui tarttumaan hätätoimiin ja ostamaan kahmalokaupalla lainapapereita, etteivät Britannian valtionlainoihin sijoittaneet eläkeyhtiöt olisi menneet nurin. Valtionlainat ovat olleet eläkeyhtiöille luottosijoitus, koska niitä on pidetty vakaina ja vähäriskisinä.

Vaikea puolustaa rikkaita suosivaa linjaa

Truss ei heilunnasta hätkähtänyt vaan vakuutti, että verojen laskeminen vauhdittaa talouskasvua ja lisää Britannian vetovoimaa sijoituksille.

– Meillä on selkeä suunnitelma edetä energiakriisin ratkaisemisessa ja vastata inflaatioon, Truss vakuutti ja lupasi saada valtion velanoton hallintaan keskipitkällä aikavälillä.

Truss joutuu puolustuskannalle tulevien päivien aikana, kun konservatiivit kokoontuvat vuosittaiseen puoluekokoukseensa Birminghamiin.

Entinen ministeri Michael Gove oli kriittinen ja sanoi, ettei pidä Trussin talouspolitiikkaa viisaana ja katsoi sen poikkeavan liikaa Boris Johnsonin linjasta.

– Konservatiivien puheenjohtajavalinnan aikana ei keskusteltu kaikkein varakkaimmille suunnattavista veronalennuksista, Gove sanoi BBC:n mukaan.

Hallitukselta odotetut leikkaukset sosiaaliturvaan ovat Goven mukaan vaikeita perustella.

Entinen ministeri Nadine Dorries taas syytti Trussia kättensä pesemisestä panemalla korkeimman veroasteen poiston valtiovarainministerin piikkiin.

– Hän heitti (Kwartengin) bussin alle jo puoluekokouksen ensimmäisenä päivän, Dorries paheksui.

Kannatus pohjamudissa

Minibudjetin kohtalo parlamentissa on vaakalaudalla, ja nyt spekuloidaan jo, etteivät kaikki konservatiiviedustajat aio tukea sitä äänestyksessä. Tuoreet mielipidemittaukset osoittavat, että puolueen kannatus on Trussin valtaantulon myötä rapautunut kovasti.

Perjantaina julkaistu YouGovin kysely kertoi, että 51 prosenttia vastanneista halusi Trussin eroavan ja 54 prosenttia halusi eroon myös Kwartengista. Työväenpuolueelle on tuoreessa kyselyssä mitattu peräti 33 prosenttiyksikön johto konservatiiveihin.

Britanniassa ei ole luvassa parlamenttivaaleja ennen kuin aikaisintaan tammikuussa 2025, mutta moni konservatiivi on jo huolissaan, että puolueen pitkä valtakausi voi olla päättymässä.

Truss ja Kwarteng saavat tilaisuuden ylipuhua puolueen väkeä linjaustensa taakse. Kwartengin on määrä puhua maanantaina ja Trussilla on linjapuhe keskiviikkona, puoluekokouksen viimeisenä päivänä.

Asuntomarkkinatkin sekaisin

Samalla kun puolue kokoustaa, jatkuu hermostuneisuus finanssimarkkinoilla. Punta on elpynyt pahimmasta pudotuksesta ja keskuspankki on luvannut tehdä sen mitä tarvitaan markkinoiden vakauttamiseksi, mutta huolet eivät ole väistyneet.

Keskuspankin viesti, että se saattaa nostaa korkojaan vielä lisää, on herättänyt huolta asuntomarkkinoilla. Bank of England nosti äskettäin ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä 2,25 prosenttiin.

Asuntorahoittajat ovat vetäneet markkinoilta 40 prosenttia tarjoamistaan lainatuotteista, eli kiinteällä korolla 2–10 vuodeksi myönnettävistä lainoista. Kun lainoja aletaan taas tarjota, odotetaan että korot ovat selkeästi nykyistä korkeammalla tasolla, lähempänä viittä prosenttia kuin nykyisin yleisellä noin kahden prosentin tasolla. Kotitaloudet ovat jo valmiiksi ahtaalla rajusti nousseiden energianhintojen takia, joten monella on edessään vaikeat ajat, kun kuukauden lainakustannuksiin voi tulla satojen puntien lisäys.

Monet analyytikot ennakoivat, että edessä on suurin pudotus asuntojen hintoihin sitten finanssikriisin.