Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Time: Ukrainan asevoimien komentaja halusi lapsena koomikoksi ja pitää Venäjän kollegaansa "miehistä älykkäimpinä"

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zaluzhnyi on antanut aikakauslehti Timelle ensimmäisen haastattelunsa sitten Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen jälkeen. Haastattelu julkaistiin maanantaina.

Zaluzhnyi syntyi Neuvostoliiton asevoimien varuskunnassa Pohjois-Ukrainassa vuonna 1973. Hän kertoo haaveilleensa lapsena koomikon urasta, mutta lähtikin seuraamaan sotilasperheensä jalanjälkiä sotilasakatemiaan Odessassa 1990-luvulla.

Zaluzhnyi eteni sotilasarvoissa uuden upseerisukupolven kanssa, joka kasvoi Neuvostoliitossa, mutta halusi luopua sen sotilaallisista dogmeista. Zaluzhnyi toteutti itse urallaan muutoksia, jotka heijastivat enemmän Yhdysvaltojen ja Nato-joukkojen toimintaa, kuin neuvostoarmeijan jäykkää johtajuutta.

Hän kohosi joukkueenjohtajasta maan joukkojen johtajaksi Itä-Ukrainan rintamalla sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014.

Tässä roolissa Zaluzhnyi kehitti nuorempia upseereita ja rohkaisi ketterämpään päätöksentekoon antamalla heille enemmän valtaa taistelukentällä.

Zaluzhnyi kertoo myös kunnioittaneensa Venäjän asevoimien instituutioita ja kollegoitaan niissä. Hän säilyttää toimistossaan Venäjän asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin teoksia.

– Olen kasvatettu Venäjän sotilasdoktriinin varaan, ja olen edelleen sitä mieltä, että kaikki sodan tiede sijaitsee Venäjällä, Zalushnyi sanoo.

– Opin Gerasimovilta. Luin kaiken, mitä hän koskaan kirjoitti. Hän on miehistä älykkäimpiä, ja odotukseni häntä kohtaan olivat valtavat.

Ukrainan presidentiksi vuonna 2019 noussut Volodymyr Zelenskyi tarjosi Zaluzhnyille kenraalin arvoa ja asevoimien komentajuutta vuonna 2021. Zaluzhnyi kertoo olleensa juomassa olutta vaimonsa syntymäpäiväjuhlissa, kun puhelu presidentiltä tuli.

Zaluzhnyi oli ymmällään tarjouksesta, koska hänen silloinen arvonsa ja asemansa eivät vastanneet tarjottua asemaa. Vaikka häntä pidettiin aggressiivisena ja kunnianhimoisena komentajana, oli hänellä myös maine hassuttelijana, joka pilaili joukkojensa kanssa heidän kurittamisen sijaan. Hänen vuonna 2020 johtamansa koeammunnat yhdysvaltalaisilla Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla eivät myöskään sujuneet hyvin, ja hän oli varma jäävänsä historiaan "luuserina jolla oli huonot javelinit".

Zelenskyi halusi kuitenkin muutoksia maan siviili- ja sotilaspiireihin.

Zaluzhnyi piti Venäjän täysimittaista hyökkäystä ajan kysymyksenä. Hän salli joukkojensa avata tulen odottamatta käskyä yläportaasta, jos heitä kohti hyökättäisiin.

– Meidän oli alennettava heidän (venäläisten) halua hyökätä. Meidän oli näytettävä hampaamme, Zaluzhnyi selitti Timelle.

Kun Ukrainan helmikuun alussa järjestämät sotaharjoitukset olivat olleet pettymys ja osoittaneet aukkoja Ukrainan puolustuksessa, Zaluzhnyi kertoo huutaneensa muille komentajille tunnin, koska he eivät ottaneet harjoituksia vakavasti. Tämän jälkeen kenraalit aloittivat valmistelunsa, siirtämään ja naamioimaan kalustoa, aseita ja sotilaita pois tukikohdistaan.

Zaluzhnyi piti strategiansa yksiyiskohdat paljolti itsellään.

– Pelkäsin, että menetämme yllätyksen elementin. Vastustajan piti ajatella, että olemme kaikki tavanomaisissa tukikohdissamme polttamassa pilveä, katsomassa televisiota ja päivittämässä Facebookia.

Helmikuun 24. päivän aamuna Zaluzhnyilla oli kaksi tavoitetta. Ensimmäinen oli Kiovan pitäminen Ukrainan hallussa, toinen oli Venäjän joukkojen houkutteleminen sisämaahan ja niiden heikkojen huoltoyhteyksien hyödyntäminen. Sodan kuudentena päivänä Zaluzhnyi huomasi strategiansa toimivan ja venäläiskomentajien lähettävän sotilaitaan kuolemaan. Tätä seurasi Venäjän vetäytyminen Kiovan ja Tsernihivin alueilta. Nyt Ukraina on vapauttanut Harkovan alueen vastahyökkäyksellään.

Zaluzhnyi valmistautuu osaltaan pitkään ja veriseen kamppailuun. Hän ei usko mahdollisen voiton Venäjästä olevan lopullinen.

– Voittomme tarjoaa tilaisuuden hengittää ja valmistautua seuraavaan sotaan, Zaluhnyi sanoo.