Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuubassa kymmeniä tuhansia ihmisiä evakuoitu Ian-hurrikaanin tieltä

Kuubassa Pinar del Rion provinssissa noin 38 000 ihmistä on evakuoitu turvaan saarelle iskeneen Ian-hurrikaanin tieltä. Kuuban ilmatieteen laitos kertoi aamupäivällä Suomen aikaa, että Ianin reuna oli saavuttanut saarivaltion länsiosan kolmoskategorian myrskynä.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan mittavia tuulivahinkoja on odotettavissa myrskyn pyyhkäistessä Kuuban länsiosan poikki.

NHC:n mukaan hurrikaani Ianin tuulen on mitattu puhaltavan noin 57 metriä sekunnissa. Viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla Ian lähestyy jo kategoriaa neljä.

Yhdysvaltain itärannikolla Floridassa varaudutaan voimistuvan hurrikaanin saapumiseen. Floridaan Ianin ennakoidaan osuvan myöhään keskiviikkona tai torstaina. Kuuban ilmatieteen laitos on kertonut Ianin etenevän noin 22 kilometrin tuntivauhtia.

Ihmisiä neuvottu varautumaan

Kuubassa useisiin läntisiin provinsseihin ja Floridassa kaikkiin piirikuntiin on julistettu poikkeustila hurrikaanin vuoksi. Luvassa voi olla esimerkiksi rankkasateita, myrskytuulia ja äkkitulvia sekä sähkökatkoja.

Kuuban viranomaiset ovat kertoneet järjestävänsä mahdollisille tuhoalueille puhdasta juomavettä ja lääkintätarvikkeita. Floridan kuvernööri Ron DeSantis on neuvonut ihmisiä hankkimaan vettä, ruokaa, lääkkeitä ja polttoainetta myrskyn varalle.

Tuhansia Yhdysvaltain kansalliskaartilaisia on hälytetty apuun. Monissa Floridan kaupungeissa asukkaille on jaettu hiekkasäkkejä kotien suojaamiseksi.