Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisalueiden valekansanäänestyksissä ei jännitetty tuloksia vaan sitä, mitä Venäjä niillä tekee

Venäjän masinoimat niin kutsutut kansanäänestykset päättyivät Ukrainassa tiistaina. Yleisen arvion mukaan Luhanskin, Donetskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin "äänestysten" tulokset oli Moskovassa jo ennalta määrätty.

Vähemmän yllättävästi venäläiset uutistoimistot kertoivatkin illansuussa alustavien tulosten osoittavan enemmistön äänestäneistä kannattavan liittymistä Venäjään. Näitä niin kutsuttuja tuloksia enemmän mielenkiinto kohdistui siihen, miten presidentti Vladimir Putin aikoo irvokasta vaalinäytelmää hyödyntää.

Putinin odotetaan pitävän puheen parlamentin molemmille kamareille perjantaina. Britannian sotilastiedustelun mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että Putin tuolloin ilmoittaa neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään.

Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan uusien alueiden liittämisellä Venäjään tulee olemaan "seurauksia alueiden turvallisuudelle". Kremlin väitteen mukaan tämä johtuu siitä, että kyseisten alueiden "kansainvälisoikeudellinen asema" muuttuu Venäjään liittämisen jälkeen.

Ukrainan mukaan niin kutsutuilla kansanäänestyksillä ei ole mitään vaikutusta sen sotilaallisiin päämääriin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi tiistaina, että Putinin päätös ei vaikuta mitenkään politiikkaan, diplomatiaan eikä Ukrainan toimintaan taistelukentällä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti "kansanäänestyksiä" huijaukseksi ja häpeämättömäksi kansainvälisen oikeuden rikkomukseksi.

"Venäjä voi katsoa joutuneensa sotatilaan"

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström huomautti tiistaina Sotatieteen päivillä, ettei Venäjä ole tähän saakka ollut oman lainsääntönsä mukaan sotatilassa, ei edes liikekannallepanon alettua. Hänen mukaansa on ilmeistä, että tilanne muuttuu, jos ja kun valekansanäänestysten neljä aluetta liitetään Venäjään.

– Tällöin Venäjä todennäköisesti faktisestikin voi katsoa joutuneensa sotaan ja sotatilaan, Forsström ennusti.

Putinin odotetaan pitävän puheen parlamentin molemmille kamareille perjantaina. Britannian sotilastiedustelun mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että Putin tuolloin ilmoittaa neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään.

Putin on aiemmin sanonut, että Venäjä käyttää kaikkia keinoja omien alueidensa suojelemiseksi. Näin ollen neljän alueen liittäminen Venäjään voisi tarkoittaa, että Venäjä siirtäisi niille ydinaseita estääkseen Ukrainan yritykset vallata alueet takaisin.

Ukrainalaisalueista uusi hallintoalue Venäjän federaatioon?

Brittitiedustelun mukaan Venäjällä toivotaan alueiden liittämisilmoituksen lisäävän tukea Ukrainan sodalle. Samaan aikaan tappiot taistelukentällä sekä kompastellen edennyt liikekannallepano vaikuttavat juuri päinvastaiseen suuntaan, Britannian tiedustelu arvioi.

Venäläisten mediatietojen mukaan neljästä liitettävästä alueesta halutaan muodostaa yhdessä Krimin kanssa uusi, yhdeksäs federaatiopiiri Venäjälle. Vuodesta 2014 saakka laittomasti miehitetty Krim kuuluu tällä hetkellä Venäjän eteläiseen federaatiopiiriin.

Putinin edustajaksi uuteen federaatiopiiriin on mediatietojen mukaan nousemassa presidentin läheinen liittolainen Dmitri Rogozin.

Länsimaat ovat sanoneet, ettei äänestyksillä ole mitään merkitystä ja niiden tulokset ovat mitättömiä. Euroopan unionin edustajan mukaan äänestykset ovat puhdasta huijausta.

Venäjän joukot ovat tässä kuussa olleet vaikeuksissa sekä Ukrainan itä- että eteläosissa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Putin on siksi halunnut vauhdittaa kansanäänestysten järjestämistä Venäjän vallan vakiinnuttamiseksi alueilla.

Sotilaat saattamassa vaaliuurnia

Ukrainalaisten mukaan niin sanottuihin kansanäänestyksiin on liittynyt lukuisia väärinkäytöksiä. Ihmisiä on muun muassa kielletty poistumasta alueilta ennen kuin äänestykset on pidetty sekä heitä on uhkailtu, viety väkisin äänestämään ja uhattu ottaa vangiksi, jos he eivät äänestä.

Venäjä käytti niin kutsuttua kansanäänestystä myös vuonna 2014 liittäessään Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Myös silloin tarkkailijat pitivät lopputulosta itsestään selvänä, ja sama tilanne on nyt: vaalivirkailijat ovat vieneet vaaliuurnia ovelta ovelle usein Venäjän armeijan joukkojen saattelemana.

Ennen äänestyksen päättymistä Britannian hallitus asetti pakotteita yhteensä yli 90 venäläiselle ihmiselle ja organisaatiolle kansanäänestyksen vuoksi. Ulkoministeri James Cleverly sanoi lausunnossa, että aseella uhaten järjestetyt kansanäänestykset eivät voi olla vapaat tai reilut ja että Britannia ei koskaan tule tunnustamaan sellaisten lopputulosta.

---

Lähteenä myös AFP, Moscow Times, Britannian puolustusministeriö