Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitoksen päällikkö A-studiossa: Valtaosa itärajan yli tulevista venäläisistä matkustaa Suomen kautta muihin maihin

Tällä hetkellä noin 80 prosenttia Venäjältä itärajan kautta tulevista venäläisistä matkustaa Suomen kautta muihin maihin, kertoi Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Noin 55 prosenttia tulijoista saapuu maahan Suomen viisumeilla ja 45 prosenttia muiden Schengen-maiden viisumeilla.

– Se kielii siitä, että Suomea käytetään kauttakulkureittinä näihin muihinkin maihin, Kostamovaara sanoi.

Kostamovaaran mukaan matkustajavirrassa on selvästi aikaisempaa enemmän nuoria miehiä.

– Siellä on aikaisempaa enemmän nuoria miehiä – – joista useat ovat myös kertoneet, että ovat paossa tai väistämässä liikekannallepanoa, Kostamovaara kertoi.

Liikennemäärä tasaantui maanantaina

Maahantulijoiden määrät ovat viime päivinä kasvaneet ja rajaliikenne vilkastunut, mutta liikennemäärät Kostamovaaran mukaan tasaantuivat maanantaina. Rajavartiolaitos kuitenkin arvioi, että matkustaminen Suomeen edelleen jatkuu kohonneella tasolla. Nähtäväksi jää, että lisääntyykö se vielä entisestään.

– Jos Venäjä määrää maahantulorajoituksia tai -esteitä, se tietenkin helpottaa painetta rajanylityspaikoilla. Mutta se voi myös suunnata liikettä maastorajan suuntaan, ja varmaankin lisää pyrkimystä käyttää väärennettyjä asiakirjoja maasta poistumiseksi.

Kostamovaaran mukaan tänä vuonna maastorajan yli on tullut 16 eri ryhmää, joissa on ollut mukana noin 25 henkilöä. Hänen mukaansa se on jonkin verran enemmän kuin aiempina vuosina.

– Mitään ryntäystä ei ole vielä nähty eikä ole näköpiirissäkään.

Kostamovaara kertoi maanantaina Uutissuomalaisen haastattelussa, että Rajavartiolaitos esittää aidan rakentamista itärajalle. A-studiossa Kostamovaara sanoi, että aita tehostaisi rajavalvontaa erityisesti häiriötilanteissa tai välineellistetyn maahantulon tapauksessa.