Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajanylitysliikenne itärajalla jatkunut vilkkaana, maahantulijoiden määrä kasvanut

Suomen maarajan ylitse saapui eilisen vuorokauden aikana liki 8 600 venäläistä, kertoo Rajavartiolaitos. Suomesta puolestaan poistui itärajan yli noin 4 200 venäläistä.

Rajavartiolaitos kertoo Twitterissä, että molemmat luvut ovat nousseet, mikä johtuu osin viikonloppuliikenteestä. Lauantai on yleisesti viikon vilkkain päivä, sunnuntai puolestaan rauhallisempi.

– Päivä oli vilkas, mutta ei niin vilkas kuin perjantain lukujen perusteella ennakoin, kertoo Rajavartiolaitoksen eversti Matti Pitkäniitty Twitterissä.

Myös Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan rajanylitysliikenne jatkuu vilkkaana ja maahantulijoiden määrä kasvaa.

Valtaosa lauantaina Suomeen tulleista venäläisistä, eli lähes 7 700 ihmistä, tuli maahan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilta.

Kaikkiaan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilta saapui lauantaina noin 8 800 ihmistä. Viikkoa aiemmin luku oli noin 5 700, joista venäläisiä oli runsaat 4 600.

Suurin osa Kaakkois-Suomen rajanylitysliikenteestä kohdistuu yhä Vaalimaalle. Aamukahdeksan aikaan Vaalimaalla oli noin 500 metrin pituinen autojono. Viimeisen vuorokauden aikana myös Nuijamaan rajanylityspaikalle oli kertynyt jonoja.

Viikonlopun aikana jopa 20 000 ihmistä

Rajavartiolaitokselta arvioitiin eilen STT:lle, että Suomeen voi tulla itärajan yli viikonlopun aikana noin 15 000–20 000 ihmistä. Lukumäärät eivät kuitenkaan yllä vielä koronapandemiaa edeltävien vuosien tasolle.

Itärajan ylitysten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen kun Venäjä ilmoitti kansalaisten osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona. Tarkoituksena on saada lisää sotilaita Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan.

Valtioneuvoston on määrä antaa venäläisten maahantulon rajoittamista koskeva periaatepäätös. Sen perusteella viranomaiset voivat estää turismin perusteella Suomeen pyrkivien liikkumisen, ja myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.