Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä on kansalaisjärjestön mukaan otettu kiinni yli 700 ihmistä

Venäjällä osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa on tänään otettu kiinni yli 700 ihmistä, kertoo Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info.

Järjestön mukaan kiinniottoja on tehty 31 kaupungissa eri puolilla Venäjää. Lähes puolet kiinniotoista tapahtui Moskovassa.

Tänään Venäjä myös tiukensi rangaistuksia niiden kohdalla, jotka antautuvat vapaaehtoisesti tai kieltäytyvät taistelemasta. Vankeusrangaistuksen pituus voi olla jopa kymmenen vuotta.

Ukrainassa Venäjän valtaamilla alueilla alkaneet "kansanäänestykset" pelottavat paikallisia

Ukrainassa neljällä Venäjän valtaamalla alueella aseistautuneet joukot kiertävät viikonloppuna ovelta ovelle keräämässä äänestyslipukkeita Venäjän järjestämissä näennäisissä kansanäänestyksissä. Venäjä aloitti perjantaina "äänestykset" alueilla liittääkseen ne itseensä.

Brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n haastatteleman zaporizhzhjalaisen naisen mukaan tilanne on "erittäin karmiva ja pelottava". Niin ikään BBC:n haastattelema Hersonissa asuva mies kertoo, että ovelta ovelle kiertävät sotilaat uhkailevat äänestämästä kieltäytyviä "katkerilla seurauksilla" ja kehottavat näitä jättämään kotinsa vuorokauden sisällä. Mies sanoo, että paikalliset eivät uskaltaudu ulos, sillä he pelkäävät venäläissotilaiden pakottavan heidät äänestämään.

Lumeäänestys Zaporizhzhjassa, Luhanskissa, Donetskissa ja Hersonissa päättyy tiistaina, ja tuloksia odotetaan jo saman päivän iltana tai keskiviikkona.

Biden varoitti Venäjää liittämästä alueita itseensä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti perjantaina Venäjää liittämästä Ukrainalta valtaamiaan alueita vilpillisten kansanäänestysten myötä osaksi Venäjää.

Biden uhkasi lausunnossaan Yhdysvaltain liittolaisineen lisäävän taloudellista painostusta Venäjää kohtaan.

– Teemme työtä liittolaistemme kanssa asettaaksemme lisää pikaisia ja vakavia taloudellisia kustannuksia Venäjälle, hän sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi perjantai-illan puheessaan uskovansa, että Venäjän lumeäänestykset tuomitaan maailmalla.

Äänestykset saivatkin jopa Kiinalta vastareaktion. Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi perjantaina, että "kaikkien maiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava". Wang Yi esitti kommenttinsa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleballe YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Venäjä hyllytti varapuolustusministerin

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina, että maan armeijan logistiikasta vastaava varapuolustusministeri Dmitri Bulgakov on siirretty muihin tehtäviin. Puolustusministeriön mukaan Bulgakovin tilalle on valittu kenraalieversti Mihail Mizintsev, joka johti alkuvuodesta Venäjän hyökkäystä Mariupoliin. Hyökkäyksen aikana kaupungissa kuoli ukrainalaisviranomaisten mukaan jopa kymmeniätuhansia siviilejä, ja Mizintseviä kutsutaankin "Mariupolin teurastajaksi".

Venäjällä on ollut Ukrainan sodan aikana merkittäviä ongelmia joukkojen huollossa, ja joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan logistiikka on Venäjän armeijan heikko lenkki. Lisäksi keskiviikkona Venäjällä julistettu liikekannallepano tulee vaatimaan myös runsaasti logistisia resursseja, sillä eri puolilta Venäjää saapuvat sadattuhannet reserviläiset tarvitsevat koulutusta ja varusteita.

Venäjä pyrkii nyt hidastamaan Ukrainan joukkojen etenemistä aiheuttamalla tulvia sen kulkuväylille, arvioi Britannian tiedustelupalvelu päivittäisessä raportissaan lauantaina.

Raportin mukaan Venäjä on esimerkiksi iskenyt tällä viikolla kahdesti Siverskyi Donets -joella sijaitsevaan patoon.

Iskujen ei arvioida juuri häirinneen Ukrainan etenemistä.