Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n tutkijat vahvistivat Venäjän syyllistyneen useisiin sotarikoksiin Ukrainassa – kidutusta, teloituksia, siviilialueiden pommittamista

YK:n asettama tutkimusryhmä vahvistaa Venäjän syyllistyneen useisiin sotarikoksiin hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Tutkijat listaavat perjantaina YK:n ihmisoikeusneuvostolle esittelemässään väliraportissa muun muassa siviilialueiden pommituksia, kidutuksia, teloituksia ja seksuaalista väkivaltaa.

Kolmen riippumattoman tutkijan ryhmä on selvittänyt tilannetta Kiovan, Tshernihivin, Harkovan ja Sumyn alueilla. Jatkossa tutkimusaluetta on tarkoitus laajentaa.

Tavanomaisesta poiketen tutkijoiden arvio sotarikoksista on toteava eikä siihen sisältynyt mitään varaumia lopullisen selvyyden saamisesta esimerkiksi tuomioistuimessa.

Tutkimusryhmän johtajan Erik Mösen mukaan erityisen huomiota herättävää Ukrainassa on teloitettujen suuri määrä. Hänen mukaansa tutkijat olivat nähneet suuren määrän ruumiita, joiden kädet oli sidottu selän taakse ja joita oli ammuttu päähän tai joiden kurkku oli viilletty auki.

Mösen mukaan teloitustapauksia on tällä hetkellä tutkinnassa kaikkiaan 16 paikkakunnalta, mutta tutkijoilla on luotettavia tietoja suuresta määrästä vastaavia tapauksia myös muualta maasta.

Uh reina myös lapsia

Tutkijoiden mukaan Venäjä on käyttänyt sodassa asutuilla alueilla laajalle vaikuttavia aseita, kuten rypäleammuksia, ilman pyrkimystä erotella siviili- tai sotilaskohteita.

Monien todisteiden mukaan ihmisiä on myös otettu laittomasti kiinni ja joissain tapauksissa siirretty Ukrainasta Venäjälle, joskus useiden viikkojen ajaksi. Pidätyskeskuksissa ihmisiä on hakattu, heille oli annettu sähköiskuja tai pakotettu riisuutumaan, Möse kuvaili useita yhdenpitäviä kertomuksia.

Tutkijoilla on myös selvitettävänään seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa koskevia tapauksia, joissa uhrit ovat Mösen mukaan olleet 4–82-vuotiaita. Sotarikosten uhreiksi on ylipäänsä joutunut paljon myös lapsia, Möse kertoi.

Mösen mukaan kahdessa tapauksessa tutkijat selvittävät myös ukrainalaisten sotilaiden väärinkäytöksiä venäläisiä sotilaita kohtaan.

– Vaikka tällaisten tapausten määrä on pieni, ne pysyvät huomiomme kohteena, Möse vakuutti.

Hänen mukaansa tutkimuksia aiotaan laajentaa niin kutsuttuihin "suodatusleireihin", joiden kautta Venäjän epäillään siirtäneen pakolla jopa satojatuhansia aikuisia ja lapsia Ukrainasta Venäjälle.