Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian Berlusconin mukaan Putin "työnnettiin" Ukrainan sotaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin "työnnettiin" sotaan Ukrainaa vastaan uuden hallituksen asettamiseksi Kiovaan, Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan myöhään torstaina.

Berlusconin Forza Italia -puolue kuuluu oikeistokoalitioon, jonka odotetaan voittavan parlamenttivaalit sunnuntaina.

Berlusconi on Putinin henkilökohtainen ystävä.

– Venäjän kansa, hänen puolueensa ja ministerinsä painostivat Putinia keksimään tämän erikoisoperaation, Berlusconi sanoi käyttäen virallista venäläistä sanamuotoa sodasta.

Hän lisäsi myös, että Venäjän suunnitelmana oli alun perin valloittaa Kiova "viikossa", korvata Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi "kunnollisten ihmisten hallituksella" ja päästä ulos "toisena viikkona".

– En ole edes ymmärtänyt, miksi venäläiset joukot levisivät ympäri Ukrainaa, vaikka heidän olisi pitänyt jäädä vain Kiovan ympärille, Berlusconi sanoi.

Berlusconi puhui Reutersin mukaan RAI-kanavalla, joka on Italian julkisen palvelun televisioyhtiö.

Hän esitti, että Venäjän päätös hyökätä tuli vastauksena separatistien vetoomukseen. Berlusconin väitteen mukaan heidän johtajansa tulivat Kremliin ja sanoivat suoraan Putinille, "olkaa hyvä ja puolustakaa meitä, sillä jos et puolusta meitä, emme tiedä, mihin voisimme päätyä".

Kun Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014, Berlusconi kertoi vierailleensa niemimaalla Putinin kanssa ja nähneensä paikallisten tulevan kiittämään Venäjän johtajaa.