Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SK: F-35-hävittäjien hinta noussut 75 prosenttia – Suomen hävittäjäkaupoista vaarassa tulla miljardeja euroja kalliimmat

Hurjistunut inflaatio, euron heikentyminen dollaria vastaan ja nousevat korot uhkaavat tehdä Suomen hävittäjäkaupoista miljardeja euroja arvioitua kalliimman, kertoo Suomen Kuvalehti.

F-35-monitoimihävittäjien parhaillaan valmistettavan tuotantoerän hinta on noussut rajusti. Suomen koneet rakennetaan tulevissa erissä, joiden hinnoista neuvotellaan vielä.

Ikävimmin kululaskelmiin vaikuttaa inflaatio. Yhdysvaltain puolustusministeriön F-35-hankkeesta vastaava Joint Program Office (JPO) on vääntänyt kättä koneen valmistajan Lockeed Martinin kanssa inflaation ja puolustusministeriön arvioitua selvästi alkaisempien tilausmäärien vaikutuksesta jo sovittuihin hintoihin.

Ratkaisu on jo löytynyt, mutta sopimusta ei ole vielä tehty, Lockheed Martin kertoo SK:lle sähköpostitse. Nyt rakennettavan 129:n koneen erän rakentamiseen varataan 7,6 miljardia dollaria lisää rahaa, eli noin 59 miljoonaa dollaria konelta. Taalan nykyisellä kurssilla hinta on euroissa samat 59 miljoonaa euroa.

Summa on hurja, lähes 75 prosentin korotus erän alkuperäiseen kauppahintaan, 79 miljoonaa dollaria koneelta.

Suomen ensimmäinen F-35-kone valmistuu vuonna 2025 tuotantoerästä numero 17. Hintaneuvotteluista JPO:n kanssa ei sen suhteen ole vielä tietoa, mutta neuvotteluista pyritään sopimaan vielä tämän vuoden aikana.

Hinnat tuskin romahtavat nyt rakennettavan erän tasosta. Yhdysvallat ajaa inflaatioprosentteja alas kovilla korkojen nostoilla, mutta deflaation puolelle tuskin päästään.

Suomi ilmoitti viime joulukuussa maksavansa koneistaan 74 miljoonaa euroa kappaleelta euron dollarikurssilla 1,2316. Yhdysvaltain puolustusministeriön nyt sopiman suuruinen inflaatiokorjaus tietäisi hinnan nousua 134 miljoonaan euroon. 64 koneen kokonaissumma pomppaisi 4,7 miljardista dollarista 8,6 miljardiin euroon.

Suomella ei ole neuvotteluvaraa asiasta, koska Yhdysvallat neuvottelee hinnat, ostaa koneet, aseet, palvelut ja kaiken muunkin valmistajilta. Suomi ostaa saman tavaran Yhdysvalloista samalla hinnalla. Järjestely ei saa olla Yhdysvalloille voitokas saati tappiollinen. Inlaatio vaikuttaa myös Yhdysvaltain palveluksistaan laskuttamaan 268 miljoonaan euroon.

Suomen ostamien hävittäjien hinta on selvillä vasta noin kymmenen vuoden kuluttua, kun kaikki laskut on maksettu. Hävittäjämallin valinnasta on alle kymmenen kuukautta ja ensimmäisen koneen luovuttamiseen on vielä noin kolme vuotta.

Lopulliseen hintaan vaikuttaa kolme tekijää: dollarimääräinen hankintahinta, dollarin ja euron välinen vaihtokurssi sekä hankintaa varten otettavan kymmenen miljardin euron lainan pääomakulut. Kaikki kolme ovat kehittyneet heikosti Suomen kannalta.