Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus: Nainen sytytti miesystävänsä kuolemaan johtaneen tulipalon Somerolla – tuomio koveni 11 vuoteen vankeutta

Turun hovioikeus tuomitsi torstaina taposta kuusikymppisen naisen, jonka miesystävä kuoli tulipalossa saamiinsa vammoihin. Tuomio koveni käräjäoikeudesta, missä nainen oli tuomittu heitteillepanosta.

Tulipalo syttyi elokuussa 2020 Somerolla omakotitalossa, jossa uhri asui. Mies ehti paeta palavasta talosta, mutta kuoli myöhemmin vammoihinsa sairaalassa.

Aiemmin käräjäoikeus oli katsonut, ettei jutussa voitu sulkea pois esimerkiksi sähköpalon mahdollisuutta. Se tuomitsi naisen heitteillepanosta, koska nainen ei auttanut palavasta talosta ulos rynnännyttä miestä.

Lisäksi nainen uhkasi palopaikalle tullutta ja hänet kiinni ottanutta poliisia väkivallalla, minkä vuoksi hänet tuomittiin myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Yhteinen rangaistus oli viisi kuukautta ehdollista vankeutta.

Todistajat kertoivat naisen erikoisesta käytöksestä

Hovioikeus arvioi palon syttymissyytä toisin kuin käräjäoikeus. Se huomioi, että palokoira oli löytänyt palavia nesteitä keittiöstä, ja että keittiön seinässä oli ollut reikä, jota palotarkastaja oli pitänyt suurella todennäköisyydellä merkkinä syttymispaikasta.

Näin ollen hovioikeuden mukaan oli perusteltua päätellä, että palo syttyi keittiössä ja palavat nesteet myötävaikuttivat siihen.

– (Lääkärin) mukaan (uhrin) vammat olivat todennäköisimmin voineet syntyä hänen maatessaan palavalla patjalla (keittiössä) kasvot alaspäin. Nämä seikat puhuvat sen puolesta, että tapahtumat olivat edenneet syytteen teonkuvauksen mukaisesti, hovioikeus kirjoitti tuomiossaan.

Hovioikeus otti huomioon myös naisen käytöksen ennen ja jälkeen tulipalon. Todistajien mukaan tämä oli jo aiemmin sanonut toivovansa uhrin kuolemaa. Myös useat palopaikalla olleet ihmiset kertoivat, että nainen oli ilmaissut tuolloin samanlaisia ajatuksia. Yksi heistä sanoi naisen jopa tokaisseen hänelle, että oli "päästänyt (uhrin) päiviltä".

Sytytti miehen petivaatteet tuleen vuonna 2011

Hovioikeuden mukaan muut syttymissyyt olivat lopulta niin epätodennäköisiä, että jäljelle jäi vain vaihtoehto, että palo oli sytytetty jonkun muun kuin uhrin toimesta. Uhrin lisäksi paikalla oli vain syytetty nainen. Hovioikeus katsoi, että vaikka täyttä varmuutta tapahtumien yksityiskohtaisesta etenemisestä ei voitu saada, asiassa ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä naisen syyllistymisestä tahalliseen surmaamiseen.

Hovioikeus tuomitsi naisen myös samaan uhriin vuonna 2011 kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä. Hovioikeuden mukaan nainen sytytti tuolloin miehen petivaatteet tuleen, kun mies oli nukkumassa sängyssä.

Hovioikeus tuomitsi Ritva Maria Leppäsen, 64, taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta 11 vuoden vankeuteen.