Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Säännöllinen arkiliikunta voi ehkäistä sydänsairauksia vielä korkeassa iässä

Runsas, arkinen kevyt liikunta ja vähäinen paikallaolo voivat ehkäistä uusien sydän- ja verisuonisairauksien syntymistä vielä korkeassakin iässä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkimuksen tulokset julkaistiin syyskuun alussa tutkimusartikkelissa.

Tutkimuksen mukaan kevytkin liikunta vähentää ikäihmisten kuoleman ja uusien sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riski on tutkimuksen mukaan puolestaan suurempi ikäihmisillä, joilla on vain vähän liikkumista sisältävä elämäntyyli.

– Aiemmissa iäkkäillä tehdyissä tutkimuksissa on tarkasteltu pääosin fyysisen aktiivisuuden ja paikallaan olon sekä jo todettujen sydänsairauksien välisiä yhteyksiä. Nyt tehty tutkimus osoittaa kuitenkin, että sydän- ja verisuonisairauksia voidaan ennaltaehkäistä vielä varttuneemmassakin iässä, tutkija Miia Länsitie sanoo tutkimustiedotteessa.

Tutkija Länsitie arvioi, että tulos voi olla rohkaiseva monelle ikäihmiselle.

Tutkimus toteutettiin vuosina 2013–2015 niin, että 660:llä noin 70-vuotiaalla ihmisellä oli aktiivisuusmittari ranteessaan kahden viikon ajan, ja tutkittavien kuolleisuustietoja seurattiin noin kuusi vuotta alkuperäisen tutkimusaineiston keruun jälkeen.