Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusamon suurpetokeskuksesta karannut karhu lopetettiin ampumalla, kertoo poliisi – karhu karkasi avoimesta portista

Kuusamon suurpetokeskuksesta perjantaina karannut karhu on lopetettu, kertoo Oulun poliisilaitos.

Karhu löydettiin noin kolmen kilometrin päästä karhutarhasta Kolmisopensuolta. Poliisin mukaan eläinlääkäri yritti nukuttaa karhun, mutta yritys epäonnistui. Etsinnöissä mukana ollut suurriistavirka-apu lopetti karhun ampumalla.

Poliisin mukaan luvan karhun ampumiseen antoi suurpetokeskuksen edustaja.

Kuusamon suurpetokeskuksen tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoi STT:lle aiemmin tänään, että tarhan työntekijä jätti karhujen tarhan ruokailutilassa portin kaikki neljä salpaa auki, minkä vuoksi karhu pääsi karkuun.

– Työntekijäkin on kokenut henkilö, hänellä sitten tällainen käsittämätön virhe pääsi tapahtumaan. Näistä porteista päivittäin keskustellaan ja niistä huolehditaan hyvinkin tarkasti, sanoo Jäntti.

Jäntin mukaan suurpetokeskuksen henkilökunta etsi karhua perjantaina ensin omin voimin. Karhua ei kuitenkaan onnistuttu saamaan kiinni, minkä jälkeen asiasta ilmoitettiin poliisille.

Poliisi sai tehtävän hätäkeskukselta lauantaina puolenpäivän jälkeen. Poliisi etsi karhua suurpetokeskusta ympäröivältä alueelta yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

Karkuun pääsi aikuinen naaraskarhu

Karkuun päässyt karhu on Jäntin mukaan yli 20-vuotias Nätti-niminen karhu. Karhu on syntynyt suurpetokeskuksessa.

Viimeisin näköhavainto siitä on hänen mukaansa metsässä kaukana ihmisasutuksesta.

Jäntin mukaan karhu on arka ja välttelee ihmisiä, sillä sille on viime aikoina tehty lääkinnällisiä toimenpiteitä.

– Varmasti koittaa väistellä kyllä viimeiseen asti. Koitettiin tuossa, että olisi tullut syömään, mutta lähti semmoiseen suuntaan, että ei ainakaan ole sitten ihmisasutusta lähellä, sanoo Jäntti.

STT on kertonut heinäkuussa, että suurpetokeskukseen tehdyssä eläinten terveystarkastuksessa Nätin hampaat olivat eläinlääkäreiden mukaan huonossa kunnossa.

Jäntin mukaan karhu on nyt kuitenkin hyvässä kunnossa ja löytää varmasti luonnosta ruokaa.

– Tämä on sillä tavalla hyvässä kunnossa, hyvin syönyt ja valmistautunut talviunillekin. Noilla eväillä vielä pärjää jonkun aikaa. Mutta kyllä sieltä varpua ja muuta sieltä luonnosta löytää, sanoo Jäntti.

Aiemmin tänä vuonna kaksi karhua karkasi

Kuusamon suurpetokeskus on viime aikoina ollut usein julkisuudessa.

Viranomaiset ovat varsinkin tänä vuonna puuttuneet Kuusamon suurpetokeskuksen toimintaan ja vaatineet siihen parannuksia. Ongelmat alkoivat tulla julkisuuteen huhtikuussa sen jälkeen, kun kaksi keskuksen karhua karkasi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on harkinnut keskuksen eläintarhaluvan peruuttamista.

Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Virasto on ilmoittanut arvioivansa elokuun määräajan jälkeen, voiko keskus jatkaa toimintaansa. Suurpetokeskus on tällä hetkellä yleisöltä suljettuna.

Oulun poliisilaitos käynnisti kesäkuussa myös esitutkinnan suurpetokeskuksen eläintenpidosta.