Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n valtiovarainministerit päättivät 5 miljardin lisätuesta Ukrainalle – "Tunnelma yhtä vakava kuin sodan alettua"

EU:n valtiovarainministerit sitoutuivat antamaan Ukrainalle lisää taloudellista tukea viiden miljardin euron edestä, kertoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) perjantaina.

Asiasta päätettiin Prahassa euroryhmän ja EU:n valtiovarainministerien epävirallisen kokouksen yhteydessä. Tuella paikataan Ukrainan valtion kassavajetta, joka on Saarikon mukaan 4–5 miljardia kuukausittain.

Tuki on lainamuotoinen, mihin EU-maat ovat sitoutuneet poikkeuksellisena järjestelynä. Suomen takausvastuiden osuus on 64 miljoonaa euroa.

– Jos Ukraina ei pystyisi maksamaan lainoja takaisin, pääsääntö on, että EU:n tappiorahastosta maksettaisiin tietty osa. Vasta sen jälkeen laukeaisivat jäsenmaiden vastuut. Minusta se on varsin kohtuullinen summa ottaen huomioon Ukrainan tilanteen, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Saarikko korosti solidaarisuuden tarvetta Ukrainalle sotatilanteessa. Tuella varmistetaan Ukrainan valtion likviditeettiä tilanteessa, jossa maa käy sotaa.

Perjantaina tehty tukipäätös on osa aiemmin tehtyä sitoumusta Ukrainan taloudellisesta tuesta. Euroopan komissio on sitoutunut kaikkinensa 9 miljardin tukeen Ukrainalle.

"Tunnelma oli hyvin vakava"

Valtiovarainministerien kokouksessa oli Saarikon mukaan keskusteltu Ukrainan lisäksi Euroopan taloustilanteesta.

– Tunnelma keskustelussa oli hyvin vakava. Keskustelu paljasti, että monessa maassa sekä kotimaan että yritysten tilanne on erittäin vaikea, Saarikko sanoi.

– Täällä ei ollut toivoton tunnelma, mutta yhtä vakava kuin sodan alettua. Nyt sodan heijasteet alkavat toden teolla tuntua kaikissa jäsenmaissa, hän kuvasi kokouksen tunnelmia.

Saarikon mukaan on selvää, että inflaation taittumisessa voi mennä pidemmän aikaa kuin aiemmin odotettiin. Tämä huolimatta siitä, että Euroopan keskuspankki ei suoraan ennusta taantumaa.

Ministerin mukaan paljon riippuu siitä, mitä syksyn aikana tapahtuu energiamarkkinoilla.

– Moni kollega sanoi olevansa huolissaan siitä, että kun korkea energian hinta koettelee kansalaisten kestokykyä, myös tuki Ukrainalle on koetuksella, Saarikko sanoi.

Keskusteluissa oli noussut esiin myös Venäjän propaganda, joka on ongelma monissa maissa. Jäsenmaiden tulee Saarikon mukaan vahvistaa oman viestinsä selkeyttämistä.

– Energian hinta nousee vain ja ainoastaan sen vuoksi, että Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Syy ei ole sanktioissa vaan Venäjän omissa toimissa, hän painotti.

Saarikko sanoi, että myös Suomen tulee nostaa lisää painetta Venäjää kohtaan, eikä sanktioista pidä luopua.

– On ymmärrettävä, että asiat voivat olla muutoksessa pysyvästi. Sietokykyä ja kestokykyämme tullaan koettelemaan pitkän aikaa, hän sanoi.

Konkreettisia esityksiä ei vielä pöydällä

Energiakriisin osalta jäsenmaat odottavat komissiolta pian tulevaa yksityiskohtaista ehdotusta toimista. Saarikon mukaan ministereiden kesken asioista keskusteltiin vain otsikkotasolla.

– Suomi on avoin monille vaihtoehdoille. Korostimme toimien nopeutta samalla kun pitäisi pyrkiä huomioimaan toiminnan vaikutukset, Saarikko sanoi ja viittasi esimerkiksi vihreän siirtymän varmistamiseen.

Saarikko lisäsi, että komission ratkaisut tulee yhteensovittaa jäsenmaiden jo tehtyjen omien ratkaisujen kanssa.

– Keskustelua kuvaa se, ettei yksityiskohtaisia esityksiä ollut vielä pöydällä. Odotetaan jatkoehdotuksia, konkretiaa ja lopullisia päätöksiä, Saarikko summasi.

EU-maiden valtiovarainministerien kokous jatkuu lauantaina.