Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STT:n tiedot: Potilasturvallisuuslain valmistelu vaiheessa, puolueilla eriäviä näkemyksiä

Kiistellyn potilasturvallisuuslain valmistelu on yhä kesken. STT:n tietojen mukaan hallituspuolueilla on lisäksi jonkin verran eriäviä näkemyksiä muun muassa siitä, miten lain soveltaminen rajattaisiin.

Mikäli lailla halutaan vaikuttaa käsillä olevien lakkojen mahdollisiin seurauksiin, on sen säätämisellä kiire. Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla on tarkoitus alkaa vuorokauden mittainen lakko ensi viikon perjantaina.

Tänään sote-ministerityöryhmä kävi keskustelua laista. Hallituslähteestä kerrotaan STT:lle, että keskusteluissa on pohdittu, pitäisikö lain koskea esimerkiksi vain terveydenhuoltoa tai vain erikoissairaanhoitoa eikä vaikkapa sosiaalihuoltoa. Toisaalta, jos rajaus koskisi vain tehohoitoa, olisi helppo keksiä seuraava kriittinen piste.

– Se olisi karkaava maali, STT:lle kuvaillaan.

Koska virkamiesvalmistelu on vielä kesken, keskustelua käytiin ministeriryhmässä vasta yleisellä ja periaatteellisella tasolla, hallituslähteestä kerrotaan.

Viiteen kohteeseen lakkovaroituksia

Hoitajajärjestöt ovat antaneet lakkovaroituksia yhteensä viiteen eri kohteeseen teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon. Toisin kuin keväällä, näihin ei ole luvattu suojelutyötä eli työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Potilasturvallisuuslain valmistelua jatketaan ainakin viikonlopun yli, arvioidaan STT:lle hallituslähteestä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) arvioi MTV:lle, että laki olisi mahdollista antaa eduskunnalle alkuviikosta ja sen eduskuntakäsittely kestäisi nopeimmillaan muutamia päiviä.

On kuitenkin mahdollista, että laki ei ehtisi voimaan ennen lakon alkamista.

Lindén päätti viime perjantaina aloittaa potilasturvallisuuslain valmistelun, koska työtaistelutoimien on arvioitu vaarantavan potilaiden ja asiakkaiden terveyden ja hengen.

Hoitajajärjestöt vastustavat "pakkotyölakia"

Laki oli esillä viimeksi huhtikuussa, jolloin sen valmistelu jäädytettiin hoitajien peruttua tuolloin uhanneen lakkonsa. Keväisen lakiluonnoksen mukaan laki antaisi aluehallintovirastoille valtuudet määrätä hoitajia töihin sakon uhalla potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Hoitajajärjestöt kutsuvat lakia pakkotyölaiksi, koska kokevat sen rajaavan työntekijöiden lakko-oikeutta.

– Mitäpä jos hoitajien työhön pakottamisen sijaan vastuussa olevat ministerit pohtisivat rakentavampaa ratkaisua eli lakia hoitohenkilökunnan saatavuuden turvaamisesta? tviittasi hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tänään.

Sosiaali- ja terveysministeriö on todennut, että keväällä valmisteltu esitys ei sellaisenaan vastaa tämänhetkiseen tilanteeseen, vaan vaatii ministeriöiden välistä jatkovalmistelua.

Tilanne poikkeaa keväästä etenkin siitä syystä, että hoitajajärjestöt ovat tällä kertaa sanoneet selvästi, että suojelutyötä ei anneta.

Lakkovaroitusten syynä on hoitajajärjestöjen hankalat työmarkkinaneuvottelut työnantajajärjestö KT:n kanssa. Neuvotteluja käydään kuitenkin kiinteästi valtakunnansovittelijan johdolla. Hoitajat vaativat KT:lta muuta kunta-alaa korkeampia palkankorotuksia.