Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Barack ja Michelle Obaman viralliset muotokuvat paljastettiin Valkoisessa talossa – Biden kiitteli vuolaasti entistä työtoveriaan

Yhdysvalloissa entisen presidenttiparin Barack ja Michelle Obaman viralliset muotokuvat paljastettiin keskiviikkona Valkoisessa talossa. Tilaisuutta isännöi istuva presidentti Joe Biden, joka oli aiemmin Obaman varapresidentti. Muotokuvat liitetään Valkoisen talon kokoelmaan aiempien presidenttien ja heidän puolisoidensa tapaan. Obamista paljastettiin myös vuonna 2018 muotokuvat Yhdysvaltain kansallisgalleriaan.

Entisen presidentin ja tämän puolison muotokuvat on perinteisesti paljastettu seuraavan presidentin kaudella, mutta Donald Trumpin kaudella Obamia ei kutsuttu vierailulle.

– Tervetuloa kotiin, Obamat, Biden sanoi entiselle työtoverilleen ja tämän puolisolle paljastustilaisuudessa.

Puheessaan ennen maalausten paljastusta Biden osoitti kiitollisuutta Obamalle tämän kaudellaan tekemästä työstä muun muassa terveydenhuollon uudistuksessa. Bidenin mukaan Obaman varapresidenttinä työskenteleminen antoi hänelle parhaat mahdolliset eväät omalle presidenttikaudelleen.

– Herra presidentti, mikään ei olisi voinut valmistaa minua paremmin presidentiksi kuin rinnallasi oleminen kahdeksan vuoden ajan, ja tarkoitan sitä sydämeni pohjasta, Biden sanoi Obamalle.

Michelle Obamalle Biden lisäsi, että "me emme olisi pystyneet siihen ilman sinua".

Maalausten paljastuksen jälkeen Obama kiitti omassa puheessaan Bidenia tämän ystävyydestä ja neuvoista.

– On vanha sanonta, että jos etsit ystävää Washingtonista, niin hanki koira. Onnekseni sain työskennellä hyvän kumppanin ja ystävän kanssa. Amerikka on onnekas, kun sillä on sinut presidenttinään, sanoi Obama Bidenille.

Obaman mukaan Biden oli varapresidenttinä inspiraation lähde Obamalle presidenttiaikanaan.

Muotokuvat täysin erilaisia tyyliltään

Barack Obaman muotokuvan on tehnyt julkisuuden henkilöiden fotorealistisista öljyvärimuotokuvista ja valokuvista tunnettu yhdysvaltalainen taiteilija Robert McCurdy, jonka teoksissa muotokuvan kohde kuvataan tyypillisesti vaaleaa taustaa vasten ilman lavasteita tai koristeita vaatteiden lisäksi. Tummassa puvussaan ja harmaassa solmiossaan Obama näyttäytyy kuvassa kasvojaan lukuun ottamatta lähes mustavalkoisena.

McCurdyn aiemmissa teoksissa ovat esiintyneet muun muassa kirjailija Toni Morrison, hengellinen johtaja Dalai Lama sekä Amazon-yhtiön perustaja Jeff Bezos.

Michelle Obaman muotokuvan teki tyyliltään täysin erilainen New Yorkissa työskentelevä muotokuvamaalari Sharon Sprung, joka tunnetaan värikkäistä ja valoisista henkilökuvistaan. Michelle Obama on kuvattu muotokuvassaan turkoosissa mekossa punaisella divaanisohvalla lämmintä taustaa vasten.