Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasilia juhli 200-vuotista itsenäisyyttään poliittisesti kireissä tunnelmissa lokakuun presidentinvaalien lähestyessä

Etelä-Amerikan suurin valtio Brasilia vietti keskiviikkona itsenäisyytensä 200-vuotispäivää. Itsenäistymistä Portugalin siirtomaavallan alaisuudesta juhlittiin muun muassa sotilasparaateilla.

Maa täyttää pyöreitä vuosia poliittisesti jännitteisissä tunnelmissa presidentinvaalien alla. Neljä vuotta kestäneellä kaudellaan Bolsonaro on käynyt ristiretkeä "vasemmistolaista ideologiaa" vastaan muun muassa lakkauttamalla maan kulttuuriministeriön sekä leikkaamalla ympäristönsuojelusta, tieteestä ja taiteesta.

– Ympäristön, koulutuksen, kansanterveyden, yleisen turvallisuuden ja kulttuurin osalta tulokset ovat olleet katastrofaalisia, arvioi AFP:lle Latinalaisen Amerikan asiantuntija Anthony Pereira Floridan kansainvälisestä yliopistosta Miamista Yhdysvalloista.

Bolsonaron oikeistopopulistinen politiikka sopi huonosti yhteen maahan iskeneen koronaviruspandemian hoidon kanssa. Bolsonaro herätti huomiota viruksen vaarallisuuden jatkuvalla vähättelyllä, ja keskushallinnon koettu tiedevastaisuus sai osakseen runsaasti kritiikkiä.

Vasemmiston Lula vaalien ennakkosuosikki

Brasilialaiset näyttävät kaipaavan muutosta, sillä kannatuskyselyissä vasemmistoehdokas ja entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on selvästi edellä istuvaa presidenttiä. Lulaa äänestäisi tuoreimpien kyselyiden mukaan 45 prosenttia vastaajista Bolsonaron kannatuksen ollessa 32 prosenttia.

Bolsonaro on kuitenkin kirinyt haastajaansa kyselyissä, ja tällä hetkellä näyttää epävarmalta, kuinka tiukka kisasta lopulta tulee lokakuuhun mennessä. Bolsonaron kotia, uskontoa ja isänmaata painottava konservatiivisuus nauttii yhä suurta kannatusta tiettyjen kansanosien parissa, ja moni arvostaa presidentin ärhäkkää suhdetta vasemmistolaisuuteen ja korruptioon.

– Brasilia kohtaa valtavia jännitteitä, koska he yrittävät panna täytäntöön kommunismia tuomioistuinten kautta, sanoi presidenttiä kannattava 53-vuotias metallityöläinen Claudio Berrios uutistoimisto AFP:lle.

Viime vuonna Brasilian itsenäisyyspäivänä Bolsonaro piti tulikivenkatkuisen puheen, jossa hän uhosi vain Jumalan voivan poistaa hänet virastaan. Hän myös hyökkäsi maan korkeinta oikeutta ja vaaliviranomaisia vastaan, ja teema on suosittu Bolsonaron kannattajien parissa.

– (Korkeimman) oikeuden diktatuuri pilaa maamme. Rakastamme presidenttiämme, kaikki tuntemani ihmiset tukevat häntä. Hän voittaa, ei hän voi mitenkään hävitä, sanoi 64-vuotias kannattaja Suely Ferreira AFP:lle.

Bolsonaro: Kyselyt ovat valetta

Pääkaupungissa Brasiliassa keskiviikkona järjestetyn sotilasparaatin jälkeen pitämässään puheessa istuva presidentti Bolsonaro väitti, että hänen tappiotaan ennakoivat kyselytutkimukset olisivat valetta. Hän kutsui omaa vaalikampanjaansa taisteluksi hyvän ja pahan välillä.

– Kansa on puolellamme. Hyvän puolella, sanoi Bolsonaro.

Bolsonaro vakuutti, että ex-presidentti Lula ei enää pääse palaamaan "rikospaikalleen". Kommentti liittyy kiisteltyihin korruptiosyytöksiin, jotka ovat varjostaneet Brasiliaa vuosina 2003–2010 johtanutta Lulaa.

Bolsonaro on aiheuttanut päänvaivaa myös kansainvälisesti. Hallintoa on pidetty erityisenä murheenkryyninä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, sillä Bolsonaron kaudella Amazonin sademetsän hupeneminen on kiihtynyt.

Brasilia on mantereensa suurin maa sekä pinta-alaltaan että väestöltään. Amazonin sademetsästä tunnettu valtio on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin Venäjän, Kanadan, Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.