Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio ehdottaa Venäjän kaasulle hintakattoa ja energiayhtiöille windfall-veroa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdottaa toimia energiakriisin taltuttamiseksi. Von der Leyen esitteli toimia, joihin sisältyy hintakatto Venäjän kaasulle, windfall-vero energiayrityksille ja velvoittavia toimia sähkönkulutuksen rajaamiseksi suurimman kulutuksen hetkinä. Lisäksi suunnitelmaan sisältyy toimia energiayhtiöiden tukemiseksi, kun niiltä vaaditaan mittavia vakuuksia hintojen noustessa rajusti.

– Venäjä manipuloi energiamarkkinoitamme, ja me kohtaamme tähtitieteellisiä hintoja. Esitämme siksi toimia, joilla suojellaan haavoittuvaisia kuluttajia ja yrityksiä. Meillä on taloudellinen voima, poliittinen tahto ja yhtenäisyys joilla pidämme ohjat käsissämme, von der Leyen sanoi Twitterissä.

Von der Leyen ei lyhyessä puheessaan kertonut yksityiskohtia, mutta Financial Times ja uutistoimisto Bloomberg kertoivat saamansa luonnoksen perusteella, että windfall-vero koskisi energiayhtiöiden tuottoja silloin, kun markkinahinnat nousevat yli 200 euron megawattitunnilta. Viime aikoina hinnat ovat nousseet selvästi korkeammiksi, kun markkinahinnat ovat noudattaneet kalleimman energian eli kaasulla tuotetun sähkön hintoja.

– Vähähiilisen energian tuottajat saavat ennakoimattomia tuottoja. Kuluttajien tulee hyötyä näiden matalista kustannuksista. Ehdotamme, että nämä ennakoimattomat voitot ohjataan tukemaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ja yrityksiä, von der Leyen sanoi.

Putin varoitteli hintakatosta

Fossiilista energiaa tuottavien yhtiöiden voitoista on von der Leyenin mukaan myös määrä nipistää ylimääräinen solidaarisuusmaksu. Kovimman kulutuksen hetkinä on tarkoitus vähentää sähkön kulutusta viidellä prosentilla.

Ehdotuksista on määrä keskustella perjantaina EU-maiden energiaministereiden ylimääräisessä kokouksessa. Monet EU-maat ovat moittineet EU-komissiota hitaasta reagoinnista kriisiin.

Tshekin kauppa- ja teollisuusministeri Jozef Sikela sanoi Bloombergille, että EU:n puheenjohtajamaana toimiva Tshekki pyrkii sulkemaan mahdollisen kaasun hintakaton pois perjantain kokouksen asialistalta. Venäjän presidentti Vladimir Putin taas uhkasi lopettaa energianviennin maihin, jotka ottavat käyttöön hintakattoja venäläiselle energialle.