Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Chilessä äänestetään uudesta perustuslaista – olisi yksi maailman edistyksellisimpiä

Chilessä äänestetään sunnuntaina uudesta perustuslaista, jota on luonnehdittu yhdeksi maailman edistyksellisimmistä, mikäli äänestys menisi läpi.

Uusi perustuslaki toisi maahan julkiset palvelut, parantaisi alkuperäiskansojen asemaa, sukupuolista tasa-arvoa sekä ympäristönsuojelua. Chilen vesivarannot ovat tällä hetkellä yksityisten yritysten hallussa, joiden hallintaa halutaan purkaa.

Chilen nykyistä perustuslakia on muutettu useasti, mutta se kantaa edelleen muistoa maata vuosina 1973–1990 hallinneen diktaattorin Augusto Pinochetin valtakaudesta.

Perustuslaista äänestetään jo kolmatta kertaa

Äänestäjien yksi suurimmista huolenaiheista on alkuperäiskansojen asema. Uudistuksen kannattajien mukaan nykyinen perustuslaki on liian keskittynyt markkinatalouteen ja aiheuttaa epätasa-arvoa. Mahdollinen muutos taas on herättänyt joissain kansalaissa huolta vaikutuksista maan talouden vakauteen. Nykyinen perustuslaki on mahdollistanut talouskasvua, mutta tuloerot ovat myös kasvaneet.

Uudistuksesta on aiemmin järjestetty kaksi kansanäänestystä, jossa ensimmäisessä päätettiin, tehdäänkö maahan uusi perustuslaki, ja toisessa ratkaistiin, ketkä esityksen valmistelevat.

---

Lähteinä AFP ja CNN.

Juttua on korjattu 5.9. Aiemmassa jutussa kerrottiin jutun lopussa aiemmista "alustavista" kansanäänestyksistä. Kyseessä olivat kuitenkin äänestykset, jotka eivät koskeneet perustuslain sisältöä.