Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakistanin monsuunisateiden uhriluku kasvaa, jo yli 1 100 kuollutta poikkeuksellisen kovissa sateissa

Etelä-Aasiassa Pakistanissa jatkuvat monsuunisateet ja niistä aiheutuvat tulvat ovat aiheuttaneet jo ainakin 1 160 ihmisen kuoleman.

Kesäkuussa alkaneet tulvat ovat vahingoittaneet tai tuhonneet täysin yli miljoona kotia. Maan armeijan mukaan helikopterit ovat lentäneet yli 140 lentoa viimeisen vuorokauden aikana poimien kyytiin ihmisiä pohjoisen raja-alueilta. Lisäksi ruokaa ja juomavettä on pudotettu joillekin alueille.

Sääviranomaisten mukaan Pakistanin monsuunisateet ovat joillain alueilla moninkertaiset keskimääräiseen monsuunikauteen verrattuna.

YK:n Guterres: monsuuni steroideissa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kuvaillut Pakistania koetellutta sääilmiötä steroidikuurin nauttineeksi monsuuniksi. Guterres käynnisti myöhään tiistai-iltana vetoomuksen 160 miljoonan dollarin hätärahoituksen saamiseksi.

Avustuslentoja on saapunut viime päivinä Kiinasta, Turkista ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista. Kanada, Australia ja Japani ovat myös luvanneet lähettävänsä apua.

Pakistanissa monsuunisateet ovat jokavuotisia, mutta näin voimakkaita sateita ei ole nähty kolmeen vuosikymmeneen.

Viranomaisten mukaan ilmastonmuutos on lisännyt äärimmäisten sääolojen tiheyttä ja voimakkuutta ympäri maailmaa. Aikaisemmin tänä vuonna Pakistanin eteläisimmässä provinssissa Sindhissä lämpötilat nousivat jopa 51 asteeseen.