Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Budjettineuvotteluita jatketaan viisikon kesken, energiakokonaisuuteen odotetaan laskelmia ministeriöistä

Budjettineuvotteluja jatketaan tänään hallituspuolueiden puheenjohtajien eli niin sanotun viisikon kesken. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että eri ministeriöistä odotetaan vielä arvioita ja laskelmia eri malleista liittyen energiakokonaisuuteen.

– Tämä on iso, hankala kokonaisuus, johon liittyy myös EU:n päätöksenteko, Marin kertoi toimittajille.

Hallituspuolueista arvioitiin jo etukäteen, että nopeasti toteutettavia toimia, jotka kohdentuisivat eniten tukea tarvitseville, on vaikea löytää. STT:n tietojen mukaan juuri sähkön hinnan nousun korvaaminen kohdennetusti sitä eniten tarvitseville ja riittävän nopeasti on keskeinen kysymys, joka vaatii nyt lisäselvittelyä.

– On oltava niin, että Suomessa kaikki kodit lämpenevät, ja tämä ei saa tarkoittaa ihmisille kohtuuttomia tilanteita, Marin sanoi.

Hän arveli, ettei energiakokonaisuudesta ole hallituspuolueiden kesken periaatteellisesti suuria näkemyseroja.

– Olemme kaikki sitä mieltä, että tämä tilanne on niin poikkeuksellinen, että se vaatii poikkeuksellisia toimia, hän sanoi neuvottelujen keskellä.

Marinin mukaan koko hallitus on koolla seuraavan kerran todennäköisesti torstaiaamuna. Hallituksen neuvottelujen kokonaisuudesta kerrotaan vasta budjettiriihen päätteeksi.

Sähkön rajuun hinnannousuun vastaamisen lisäksi hallitus neuvottelee siitä, miten suomalaisten ostovoimaa voidaan tukea nousevien hintojen paineessa valtion ensi vuoden talousarvion ohessa.

Suomi valmis harkitsemaan sähkön hintakattoa

Marin sanoi ennen neuvotteluja Suomen olevan valmis tarkastelemaan sähkön hintakattoa keinona laskea energiakuluja.

– Me elämme ikään kuin sotataloudessa. Tämä ei ole normaali talouden tilanne, vaan sodan aiheuttama taloudellinen tilanne, hän sanoi Säätytalolla toimittajille.

Energiakokonaisuudessa veroratkaisuilla on oma sijansa, mutta Marinin mukaan tarvitaan myös välineitä tukea sellaisia kotitalouksia, jotka eivät muutoin tästä tilanteesta selviä.

Marin sanoi myös, että paljon jää vielä tehtävää budjettiriihen jälkeen.

– Monet näistä malleista, joita meillä on pöydällä, vaativat jatkotyöstöä ja jatkoselvitystä, ja lopulliset päätökset voidaan tehdä, kun eri lakiesitykset etenevät.

Komissiolta odotetaan toimia

Hallituslähteistä kerrottiin ennakkoon, että myötätuulessa vaikuttaa olevan ainakin elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdotus sähkön arvonlisäveron tilapäisestä keventämisestä nykyisestä 24 prosentista joko 10 prosenttiin tai 14 prosenttiin. STT:n tietojen mukaan hallitus on kallistumassa kymmeneen prosenttiin.

Veronalennus ei kuitenkaan Lintilänkään mukaan yksin riittäisi, koska se ei merkittävästi hillitsisi sähkön hintaa. Lisäksi se kohdentuisi kaikkiin.

Marin korostaa EU:n laajuisia toimia energian hintojen alentamiseksi.

– On tärkeää, että komissio tulee esittämään uusia keinoja siihen, miten energian hintaa saadaan alaspäin, miten energian saatavuutta voidaan turvata, hän sanoi.

Marinin mukaan niihin kuuluisi muun muassa sähkön arvonlisäveron tilapäinen alentaminen. Hän sanoi nostaneensa teeman esille eilen keskustellessaan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

– Tällä hetkellä meillä ei ole sellaisia työkaluja, jotta me voisimme kohdistaa arvonlisäveron alennukset esimerkiksi vain ja ainoastaan energiaan ja laskea esimerkiksi nollakantaan, Marin sanoi.

Hän sanoi, että arvonlisäveron alennus jakaa Euroopan maita, eikä esitys saisi varmastikaan varauksetonta tukea.

Lapsiperheet keskiössä

Ostovoimaa tukevassa kokonaisuudessa Marin korostaa lapsiperheisiin kohdistuvia toimia, jotka olisivat arvovalinta hallitukselta.

Keskusta on esittänyt joulukuussa maksettavaa ylimääräistä lapsilisää kaikille lapsille. Yle kertoi tiistaina, että ylimääräinen lapsilisä olisi menossa läpi puolueiden neuvotteluissa. Ministerit eivät neuvotteluihin mennessään vahvistaneet tietoa.

STT:n tietojen mukaan korotus olisi toteutettavissa niin, että se ei vaikuttaisi toimeentulotukeen. Tuen leikkaantumisesta ovat olleet huolissaan ainakin vihreät ja vasemmistoliitto.

Tiettävästi myös varhaiskasvatusmaksujen alennus olisi toteutumassa. SDP ehdotti elokuun puolivälissä, että varhaiskasvatusmaksuja alennettaisiin kaikissa tuloluokissa.

Apupaketin hintahaitari 200 - 300 miljoonassa

Puolueilta on tullut runsaasti omia ratkaisuja tilanteeseen, ja tulossa on näillä näkymin erilaisia määräaikaisia kohdennettuja tukia, kuten SDP:n esittämät sosiaalietuuksien ylimääräinen indeksikorotus ja työmatkavähennyksen lisäkorotus. Nämä todennäköisesti kelpaavat ainakin useimmille hallituspuolueille.

Suomalaisten arkea helpottavan apupaketin hintahaitari asettunee 200–300 miljoonan euron liepeille, STT:lle arvioitiin hallituslähteistä ennakkoon.

Lindén: Hoitajamitoituksen voimaantuloon lisäaikaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kommentoi riihen alla myös hoitajamitoituksen voimaantulosta käytävää keskustelua. Hän sanoi, että hallituksen keskustelu siirtyy budjettiriihen yli noin syyskuun puolivälin paikkeille.

– Me emme varmaankaan saa niitä noin 3 500:aa hoitajaa sinne ensi kevääseen mennessä, mutta varmaan puolet siitä saadaan, ja sitten tarvitaan jonkin verran lisää aikaa.

Lindénin mukaan henki on nyt se, että toteutukseen haetaan realistinen toteutusaika. Hän ei tarkkaan arvioinut, minkälaisesta lisäajasta voisi olla kyse, mutta sanoi, ettei sentään paria vuotta tarvittaisi. Hoitajamitoituksen on ollut määrä nousta huhtikuussa vähintään 0,7 hoitajaan asiakasta kohden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon tarvittaisiin kevääseen mennessä 3 400 hoitajaa lisää, jotta yksiköt yltäisivät lakisääteiseen hoitajamitoitukseen huhtikuussa.