Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi Yhdysvaltain sota-alusta purjehti Taiwaninsalmella – "Yhdysvaltain armeija lentää, purjehtii ja toimii kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii"

Kaksi Yhdysvaltain sota-alusta purjehti Taiwaninsalmen poikki sunnuntaina, Yhdysvaltain merivoimat kertoo. Kyseessä oli ensimmäinen läpikulku merialueella Kiinan järjestettyä Taiwanin ympärillä aiemmin tässä kuussa sotilasharjoituksia "pelotteena" Yhdysvalloille ja Taiwanille.

Yhdysvaltain merivoimien mukaan läpikulun tarkoituksena oli osoittaa Yhdysvaltain sitoumus vapaaseen ja avoimeen Tyynenmeren alueeseen. Merivoimat korosti tiedotteessaan, että kulku tapahtui kohdasta, joka on rannikkovaltion aluemeren ulkopuolella.

– Yhdysvaltain armeija lentää, purjehtii ja toimii kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii, merivoimat tiedotti.

Kiina pitää Taiwania omana provinssinaan. Jännitteet alueella ovat pysyneet korkeina Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailtua saarella elokuun alussa.

Pelosin vierailu aiheutti kriisin maiden välille, sillä Kiina piti sitä provokaationa. Vastatoimena Kiina katkaisi yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa esimerkiksi ilmastoasioissa.