Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viestikoekeskus-jutun asiakirjasta mustattiin Helsingin käräjäoikeudessa salaista tietoa niin huonosti, että sen voi helposti lukea

Keskusrikospoliisin (KRP) lisätutkintapöytäkirjasta niin sanotussa Viestikoekeskus-jutussa on mustattu yhden rivin verran salassa pidettävää tietoa niin huonosti, että tiedon voi helposti lukea mustauksen läpi. Mustaus on tehty Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeuden laamanni Sirpa Pakkalan mukaan salauksen teknisessä suorituksessa on käynyt virhe.

Mustausohjeistusta on Pakkalan mukaan annettu tuomioistuimille yleisellä tasolla siitä, kuinka se pitäisi tehdä. Hänen mukaansa Helsingin käräjäoikeuden salauskäytänteet tarkistetaan nyt tapahtuneen myötä.

– Tämä on tietysti harmillista, tämä Puolustusvoimien juttu on muutenkin hyvin arkaluonteinen, sanoi Pakkala lauantaina STT:lle.

Kyseinen kohta kertoo Puolustusvoimien upseerin työtehtävän vuodelta 2017. Tieto on luokiteltu salassa pidettäväksi. Samasta lisätutkintapöytäkirjasta ei ole salattu muuta tietoa.

KRP:sta kerrottiin aiemmin lauantaina, että asiakirjan epäonnistunut mustaus ei ole poliisin tekemä.

Jutun käsittely aloitettiin torstaina

Media sai asiakirjan torstaina, jolloin Helsingin käräjäoikeus aloitti Helsingin Sanomien niin sanotun Viestikoekeskus-jutun käsittelyn. Käräjäoikeus teki tuolloin päätökset siitä, miltä osin esitutkintamateriaali on julkista ja mitä siitä salataan.

Jutussa syyttäjä vaatii kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Syytteet koskevat loppuvuonna 2017 julkaistua artikkelia Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta.

Syyttäjän mukaan toimittajat paljastivat Suomen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäviä tietoja. Puolustus sanoo, että tiedot ovat olleet saatavilla julkisista lähteistä.

STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

------

Juttua korjattu klo 5.38: Jutussa kerrottiin aiemmin, että KRP mustasi asiakirjasta tietoa. Mustauksen käytännön tekijä on epävarma.

Täydennetty klo 10.11: KRP:n mukaan epäonnistunut salaus ei ole poliisin tekemä.