Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kuntapäättäjät: Tärkeintä varautua pitkiin sähkökatkoihin, Viestikoekeskus-jutun asiakirjasta mustattu tietoa huonosti, Yhdysvalloissa pörssit jyrkässä alamäessä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Päättäjien mielestä kunnissa olisi tärkeintä varautua pitkiin sähkökatkoihin

Pitkiin sähkökatkoihin varautuminen on kuntapäättäjien mukaan etusijalla kuntien kriisivalmiudessa. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta kyselytutkimuksesta, jossa asiaa kysyttiin valtuutetuilta ja kunnanjohtajilta.

Seuraavaksi tärkeimpinä päättäjät pitivät palvelunestohyökkäyksiin varautumista ja haavoittuvimmassa asemassa olevan väestön suojaamista.

Kyselyyn vastasi huhti–toukokuussa noin 1 300 valtuutettua ja reilut sata kunnanjohtajaa.

Viestikoekeskus-jutun asiakirjasta on mustattu tietoa niin huonosti, että sen voi helposti lukea

Keskusrikospoliisin lisätutkintapöytäkirjasta niin sanotussa Viestikoekeskus-jutussa on mustattu yhden rivin verran salassa pidettävää tietoa niin huonosti, että tiedon voi helposti lukea mustauksen läpi.

Kyseinen kohta kertoo Puolustusvoimien upseerin työtehtävän vuodelta 2017. Tieto on luokiteltu salassa pidettäväksi. Samasta lisätutkintapöytäkirjasta ei ole mustattu muuta tietoa.

Lisätutkintapöytäkirja liittyy Helsingin Sanomien niin sanotun Viestikoekeskus-jutun tutkintaan. Media sai asiakirjan torstaina, jolloin Helsingin käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn.

Ratsastuksen suosio on jatkanut nousuaan jo vuosikymmeniä

Ratsastusta harrastavien suomalaisten määrä on kaksinkertaistunut vajaassa 30 vuodessa. Harrastajia on nyt yhteensä jo noin 160 000. Harrastajamäärät eivät ole laskeneet edes koronapandemian aikana, sillä lajia on pystynyt harrastamaan myös koronarajoitusten puitteissa, Suomen Ratsastajainliitosta kerrotaan.

Hevosten pidon kustannukset ovat tällä hetkellä merkittävässä kasvussa. Myös tallivuokrat ja muut kustannukset nousevat todennäköisesti pian. Tämän seurauksena esimerkiksi ratsastustuntien hinnat saattavat nousta.

Venetsialaiset päättävät mökkeilykauden tänä viikonloppuna

Ympäri maata vietetään viikonlopun aikana veneily- ja mökkeilykauden päättäviä venetsialaisia. Venetsialaisia vietetään joka vuosi elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Lauantain lämpötilat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa 20–25 asteen välillä ja pohjoisessa 15–20 asteen välillä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa.

Maan länsiosaan ja läntiseen Lappiin voi päivän aikana levitä hajanaisia sadealueita.

Viikonlopun aikana voi alueittain olla metsäpalovaroituksia, jotka rajoittavat ilotulitteiden ampumista venetsialaisten aikana.

Tänään liputetaan Suomen luonnon puolesta

Tänään liputetaan Suomen luonnon puolesta. Päivän tarkoituksena on vahvistaa ihmisten luontosuhdetta kaupungistuvassa yhteiskunnassa.

Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka juhli luontoaan liputtamalla. Luontoa kunnioitettiin ensimmäisen kerran virallisella liputuksella vuonna 2017.

Suomen luonnon päivää juhlittiin ensimmäisen kerran elokuussa 2013. Juhlapäivää suositellaan vietettävän esimerkiksi retkeilemällä luonnossa. Luontoa juhlistavia tapahtumia järjestetään eri puolilla maata.

Naton pääsihteeri: Venäjän toiminta arktisilla alueilla muodostaa strategisen uhkan liittoumalle

Venäjän sotilaallinen toiminta arktisella alueella muodostaa strategisen uhkan sotilasliitto Natolle, arvioi liittouman pääsihteeri Jens Stoltenberg. Suomen aikaa perjantai-iltana Kanadan Ottawassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Stoltenberg kertoi myös huolensa Kiinan kasvavasta kiinnostuksesta arktisille alueille.

Ilmastonmuutoksen myötä lämpenevä arktinen alue luo pääsihteerin mukaan turvallisuusuhkia, sillä vähentynyt jääkerros helpottaa alueen käyttöä sotilaallisiin ja taloudellisiin tarkoituksiin.

Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys tekisi Venäjästä ainoan arktisen alueen maan, joka ei kuulu Natoon. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa pörssit jyrkässä alamäessä - keskuspankin Powell varoitti aiemmin kasvun hidastumisesta

Yhdysvalloissa Wall Streetin pörssipäivä päättyi perjantaina jyrkässä laskussa Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powellin puheen jälkimainingeissa.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 3,0 prosenttia, laaja-alainen S&P 500 putosi 3,4 prosenttia, ja teknologiapainotteinen Nasdaq syöksyi 3,9 prosenttia. Dow on viimeksi laskenut samaa päivävauhtia toukokuun puolivälissä.

Powell varoitti perjantaisessa puheessaan, että maan talous tulee todennäköisesti kohtaamaan pitkäkestoista kasvun hidastumista, jotta hintoja saadaan painettua alas. (Lähde: AFP)