Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanskassa hallituksen asettama komissio ehdottaa huivien käyttökieltoa kouluihin

Tanskan kouluissa tulisi kieltää päähuivien käyttö, ehdottaa maan hallituksen aiemmin tänä vuonna asettama komissio. Ehdotuksesta uutisoi torstaina Tanskan yleisradio DR.

Huivi jakaa komission mukaan lapsia eri ryhmiin. Komission mielestä huivin käyttö kouluissa antaa ymmärtää, että muslimitytöt ovat etnisesti erilaisia kuin tanskalaiset tytöt.

Komissio ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten kieltoa tulisi soveltaa kouluissa. Hallituksen ja parlamentin olisi päätettävä siitä.

Komission tehtävänä on tutkia, miten voidaan välttää tyttöjen ja naisten sosiaalinen valvonta maahanmuuttajaympäristöissä. Jos kansallista kieltoa ei voida ottaa käyttöön kouluissa pelkästään huivien käytöstä, komissio ehdottaa, että kaikki uskonnolliset symbolit kielletään Tanskan kouluissa.

Osa musliminaisista ja -tytöistä käyttää uskonnollisista syistä pääliinaa. Koraani ei edellytä huivin käyttöä.

Kipinä jalkapallon pelipaidasta

On mahdollista, että Tanska seuraa koulujen ohjeistuksessa Ranskan esimerkkiä. Ranskassa hyväksyttiin vuonna 2004 laki, joka kieltää oppilaita käyttämästä uskonnollisia symboleja koulussa. Lakia on kiitetty tasapuoliseksi, joskin soraäänien mukaan rajoittaminen menee liian pitkälle.

Vuonna 2018 uskonnollisten symbolien kielto laajennettiin koskemaan myös Ranskan parlamenttia. Pukukoodipäätös kieltää Ranskan parlamentaarikoilta niin ikään univormut, logot, mainostekstit ja poliittiset iskulauseet.

Parlamentin symbolikieltoon jäi Ranskassa poikkeus, joka sallii perinneasujen käytön. Esimerkiksi Tahitia edustava parlamentaarikko sai yhä käyttää parlamentissa perinteistä polynesialaista lavalava-hametta.

Vaatimus kansanedustajien tiukemmasta pukukoodista nousi esiin alkujaan sen jälkeen, kun radikaalivasemmiston parlamentaarikko Francois Ruffin oli käyttänyt eduskunnassa jalkapallojoukkueen pelipaitaa. Parlamentti keskusteli tuolloin jalkapallon pelaajasiirtojen verottamisesta. Debatti kääntyi kuitenkin pian uskonnollisiin symboleihin.