Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön hintahuippu kesyyntyy hieman – silti huiman korkealla

Sähkön arvonlisäveroton hinta nousi tänään korkeimmillaan kello 20 vajaaseen 75 senttiin kilowattitunnilta, ilmenee sahko.tk-sivustolta. Huomenna pörssisähkön hintahuipun arvioidaan olevan hieman maltillisempi, runsaat 57 senttiä. Huomisenkin hinta on silti edelleen erittäin korkea.

Kesän korkein hinta nähtiin 8. elokuuta, jolloin pörssisähkö maksoi 83 senttiä. Viime joulukuussa hinnat olivat tätäkin korkeammalla, ja kaikkien aikojen hintahuippu osui talveen 2009–2010.

Viime päivien korkeat hinnat näkyvät myös yöllä, jolloin hinnat ovat tavallisesti murto-osa päivän hinnoista. Ensi yönä sähkön odotetaan maksavan alimmillaan noin 16 senttiä kilowattitunnilta, kun tavallisesti hinta on vain muutamia senttejä tai jopa alle sentin.

Pörssisähkön hinnan vaikutus kuluttajahintoihin riippuu siitä, onko sopimus sidottu suoraan pörssisähkön hintaan vai onko se määräaikainen tai toistaiseksi jatkuva. Pörssisähköön sidotuissa sopimuksissa hinnan nousu iskee välittömästi kuluttajan kukkaroon, mutta muissa sopimustyypeissä vaikutus tulee viiveellä.

Sähkön kuluttajahinnat ovat muutenkin monimutkainen kokonaisuus, sillä sähkölasku muodostuu itse sähkön hinnasta, arvonlisäverosta, sähköverosta, siirtohinnasta sekä sähköyhtiön marginaalista.

Keski-Euroopan hinnat vaikuttavat Suomeenkin

Sähkön hintaa nostaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Venäjä on supistanut kaasutoimituksia Keski-Eurooppaan, mikä on nostanut maakaasun hintaa jyrkästi. Erityisesti Saksassa kaasua käytetään paljon sähköntuotannossa. Keski-Euroopan hinnat vaikuttavat sähkön hintaan Suomessakin.

Pohjoismaissa sähkön hintaan vaikuttaa myös se, että Norjan ja Ruotsin vesialtaat ovat poikkeuksellisen alhaalla, mikä rajoittaa sähkön tuotantoa.